(KURIR TV) SVI SU HTELI DA SE SLIKAJU: Neotrovni Đole družio se sa Vranjancima

Srbija -

VRANJE - U centru Vranja na gradskom šetalištu u subotu je održana edukacija Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana.

Veliki broj Vranjanaca prisustvovao je ovom događaju, a najveća atrakcija je bilo fotografisanje sa neotrovnicom, trogodišnjim Đoletom. Za decu i odrasle Đole je bio veliki izazov.

foto: Tatjana Stamenković

“Večeras smo ovde da objasnimo Vranjancima da su zmije zaštićena vrsta da ne bi trebalo da se ubijaju i zašto su korisne .Hteli smo da pokažemo ljudima zašto su zmije korisne u prirodi i kako se koristi njihov otrov u farmaceutskoj industriji, najosnovnije neke stvari koje bi trebalo da zna svaki čovek. Pred Vranjancima su neotrovne zmije. Mi hvatamo zmije u urbanim sredinama po prijavi građana i vraćamo ih u prirodno stanište. Deca su veoma zainteresovana, velika je gužva i svi su znatiželjni”, napominje Vladica Stanković, predsednik Udruženja.

foto: Tatjana Stamenković

Prema njegovim rečima od početka godine Udruženje je imalo 77 intervencija .

foto: Tatjana Stamenković

“Najčešće su to neotrovne zmije, ali imali smo i slučaj hvatanja Poskoka, otrovnice gde je zmija ušla u urbanu sredinu. Sve su vraćene u prirodno stanište. Radi se o urbanim sredinama, naseljenim mestima i hvatanju zmija u kući ispred kuće, to su sve intervencije koje su odrađene. Osnovno je da znamo koliko vrsta zmija ima u našoj prirodi.

foto: Tatjana Stamenković

U Srbiji imamo 10 vrsta zmija, sedam neotrovnih i tri otrovne zmije. Belouška, Ribarica, Smukulja, Eskulapov smuk, Stepski smuk, Prugasti smuk i Šilac. Prugasti smuk i Šilac dve jedinstvene vrste, nema ih nigde u Srbiji osim u Pčinjskom kraju. Što se otrovnica tiče imamo kao najveću otrovnicu u Evropi i Srbiji, Poskok, imamo Šarku i Planinski šargan. Zmije su korisne zato što se hrane glodarima koji su prenosioci raznih bolesti, u farmaceutskoj industriji se koriste u proizvodnji lekova .”, objašnjava Stanković i dodaje da bi svaki čovek trebalo da zna da sam sebi pruži prvu pomoć ukoliko dođe do ujeda otrovnice istiskivanjem mesta ujeda.

foto: Tatjana Stamenković

Najčešće se prema njegovim rečima smrtni slučajevi dešavaju kod iznemoglih ljudi, hroničnih bolesnika ukoliko nije adekvatno primenjena prva pomoć kod ujeda zmija.

Vranjanka Danijela Tomić nije odolela, fotografisala se sa Đoletom u naručju.

foto: Tatjana Stamenković

“Nisam do sada bila u prilici da držim zmiju u naručju da vidim kakav je to osećaj. Ekstra je….. osećaj”, objašnjava Tomićeva.

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto T.Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track