KRALJEVI ŠLJIVA: Proglašeni najbolji na blačkoj Šljivijadi
Foto: Youtube Printscreen

Dani šljive Blace 2017.

KRALJEVI ŠLJIVA: Proglašeni najbolji na blačkoj Šljivijadi

Srbija -

BLACE - U okviru tradicionalne privredno-turističke manifestacije "Dani šljive Blace 2017" najviše priznanje Blaca "Velika Gospojina" uručeno je Goranu Todiću iz Donje Jošanice.

Na završnici manifestacije stručni žiri proglasio je i najboljeg proizvođača šljive i pobednika ovogodišnjih "Dana šljive" Milorada Azdejkovića iz Đurevca.

foto: Youtube Printscreen

Najbolji mladi voćar 15. šljivijade je, prema oceni žirija, Nemanja Vukojičić iz Gornje Jošanice. Drugo mesto pripalo je Nebojši Živkoviću iz Krivaje, a treće Milanu Čamagiću iz Muzaća.

Za najbolji šljivik proglašen je šljivik Jablana Petrovića iz sela Vrbovca, dok drugo mesto u toj kategoriji dele Goran Veselinović i Saša Milojević iz Drešnice, a treće Sladjana Pekić iz sela Popove, Srećko Đorđević iz Donje Jošanice i Dragan Panić iz Čungule.

Za najlepše uredjen izložbeni štand proglašen je štand Srednje škole - Blace, dok je nagradu za najorginalnije uredjen štand dobilo gazdinstvo Milošević iz sela Medveđa kod Despotovca.

Pobednik u kategoriji – najbolja promocija šljive na izložbenom štandu pripala je gazdinstvu Milena Rakićevića iz Donjeg Grgura a štand sela Stubal proglašen je za najoriginalniji sa tradicionalnim narodnim jelima.

foto: Dragana Udovičić

Šampion kvaliteta, proizvođač najbolje "zlatne šljivove rakije" i dobitnik zlatne medalje i ove godine je višestruki pobednik u ovoj kategoriji, Dragi Ivanović iz Alabane.

Zoran Radivojević iz Krupnja je vicešampion tog prvenstva na kojem su se prvi put takmičili proizvodjači šljivovice iz cele Srbije, dok je treće mesto osvojio Nebojša Živković iz Krivaje.

Blačku opštinu je prema proceni organizatora tokom tri dana trajanja manifestacije posetilo 10.000 ljudi iz Niša, Kruševca i drugih delova Srbije.

Blačka opština sa dva miliona stabala šljiva prva je u Srbiji po proizvodnji tog voća, a ove godine zbog prolećnih mrazeva rod šljiva u tom kraju je prema proceni stručnjaka manji u odnosu na prethodnu godinu za čak 95 odsto.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track