ZABAVA U PRESTONICI PEČENJA: Mesto gde se uvek nešto okreće! Stopanja kod Trstenika spremna za svoju prvu Pečenjijadu
Foto: Aleksandar Jovanović

9. i 10. septembra

ZABAVA U PRESTONICI PEČENJA: Mesto gde se uvek nešto okreće! Stopanja kod Trstenika spremna za svoju prvu Pečenjijadu

Srbija -

TRSTENIK - Stopanja kod Trstenika spremna je za prvu Pečenjijadu, koja će se u ovom moravskom selu održati 9. i 10. septembra.

Opština Trstenik je organizator manifestacije, a predsednik opštine Aleksandar Ćirić, kaže da je Stopanja decenijama unazad poznata kao "prestonica pečenja" i mesto gde se "uvek nešto okreće" od jutra do mraka i gde je pečenje uvek vruće.

"Upravo zbog toga, opština Trstenik i Turistička organizacija rešili su da organizuju manifestaciju "Stopanjska pečenjijada". Pored standardno dobrih gastronomoskih specijaliteta, posetioci će 9. i 10. septembra moći da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Takođe, napomenuo bih da su prošle godine sređene saobraćajnice ka ovom mestu, kao i trotoari i parking mesta u samoj Stopanji", kazao je Ćirić, naglašavajući da očekuje da "Pečenjijada" bude uvrštena u turističku mapu Srbije. Prema prognozama organizatora, očekuje se u dva dana, koliko će ova manifestacija trajati, kroz Stopanju prođe oko 10.000 posetilaca.

Miloš Miletić iz Stopanje kaže da njegova pečenjara isključivo sprema jagnjetinu, i da je priprema drugačija u odnosu na prasetinu.

foto: Marina Lopičić

- Jaganjci koje spremamo su sa naših prostora, Svrljiga i Peštera. Bitno je da pečenje ima dosta loja i da je žar od bukovog drveta. Dobra jagnjetina mora da miriše na majčinu dušicu, a jagnje treba da bude mlado - rekao je Miletić.

Rade Simidžić iz Stopanje, vlasnik pečenjare koja priprema uglavnom prasetinu kaže da se dobro prase prepoznaje po boji, crvenoj, dok prase koje je belo ima puno masti i ne treba ga kupovati.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 24 ČASA STRAŽA ZA NIČIĆEVE LJUBIČICE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track