(VIDEO) OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM I OSTAVILA PUSTOŠ: Vetar odneo krov škole u Batočini, u Palanci duvao 105 na sat, a na Pazar se stuštio grad!
Foto: Youtube Printscreen

Cela zemlja da udaru snažnog nevremena

(VIDEO) OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM I OSTAVILA PUSTOŠ: Vetar odneo krov škole u Batočini, u Palanci duvao 105 na sat, a na Pazar se stuštio grad!

Srbija -

KRAGUJEVAC - Olujni vetar sa kišom protutnjao je sinoć oko 19 časova kroz Šumadiju, a najjače kroz Kragujevac, Batočinu i Lapovo.

Na tom području bilo je nekoliko udara groma, odnošenja krovova sa stambenih objekata i više iščupanih stabala. Najteže je pogođena opština Batočina, pa je već sinoć oko 21.30 zasedao Štab za vanredne situacije.

Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović rekao je agenciji Beta da je olujni vetar odneo krov na jednom objektu osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini, podigao krov na trafo stanici, krov na opštinskoj zgradi, a rasturene su i dve limene garaže u kojima je bio smešten deo opštinske arhive.

U Smederevskoj Palanci vetar od 105,8 km na sat Smederevska Palanka bila je, prema pokazateljima lokalne Meteorološke stanice, jedan od vodećih gradova u Srbiji po brzini vetra tokom nevremena koje je u ponedeljak zahvatilo Srbiju.Tokom kratkog nevremena u večernjim satima izmerena je brzina vetra od 105,8 kilometara na sat odnosno 29,4 metra u sekundi. Količina padavina iznosila je 10,7 litara po kvadratnom metru.

Prema rečima Mladenovića, metalna bandera je pala na vozilo komunalnog preduzeća u Batočini koje je izašlo na teren da uklanja oborena stabla. "Ima oštećenja i na vrtiću u Batočini, a u toku je popis oštećenja u domaćinstvima fizičkih lica, gde je vetar najčešće odnosio crepove sa krovova", rekao je Mladenović.

On je naveo da je odlukom Štaba za vanredne situacije od sinoć doneta odluka da se urgentno raščiste putevi koji vode od okolnih sela ka Batočine, pa su svi pravci od jutros prohodni.

Prema njegovim rečima, snabdevanje strujom je na području opštine Batočina u najvećem delu stabilizovano. Nevreme u Batočini počelo je oko 19.30 i trajalo je oko 40 minuta. Centar Lapova je ostao sinoć ostao bez struje, ali je snabdevanje regulisano brzom intervencijom ekipa EPS-a.

Zbog jakog vetra juče od 14 časova do 18 časova u Šumadijskom okrugu je bilo čak 28 intervencija vatrogasaca zbog požara, od čega se 21 dogodio na otvorenom prostoru, a sedm na gradjevinskim objektima. Nije bilo povredjenih u požaru, a uzroci i materijalna šteta će biti naknadno utvrđeni.

Nevreme u Kruševcu oborilo dva stabla

Dva stabla su oborena, deo fasade sa jedne zgrade je pao, dok je sa zgrade u centru grada visio lim površine oko pet kvadratnih metara, današnji su podaci kruševačke Komunalne policije o posledicama nevremena koje je sinoć posle 19 časova zahvatilo Kruševac.

"Komunalna policija je nakon prijave gradjana, u Kosančićevoj ulici sa

zgrade Češalj 1, u centru grada, na bezbedno mesto sklonila lim od četiri do pet kvadrata, koji je visio sa zgrade i postojala je opasnost da padne i povredi prolaznike", rekao je načelnik kruševačke Komunalne policije Miloš Jovanović. Sa zgrade u toj ulici je uklonjena i drvena paleta koja je izašla iz ležišta i pretila da padne.

Vetar je tokom nevremena, dodao je on, oborio stablo u dvorištu osnovne škole u selu Makrešane, koje je kasnije uz pomoć vatrogasaca i meštana isečeno i uklonjeno. Stablo je palo i u Ulici Jelene Dimitrijević, nedaleko od Osnovne škole "Dositej Obradović" i takodje je uklonjeno. Prema podacima Komunalne policije deo fasade sa zadnje strane nekadašnje zgrade preduzeća "Jastrebac" je pao i oštetio jedno vozilo.

Leteli suncobrani, vetar čupao drveće

Vetar koji je protutnjao Nišom, iznenadio je i ugostitelje u centru grada, pa su tako suncobrani iz kafića završili na stazama za pešake. U Prokuplju je bio pravi kolaps, a olujni vetar lomio je drveće drveće, a saobraćaj je gotovo nemoguć. Najgore je što je stiglo sasvim iznenada, pa je grad, s obzirom da je danas vašar prepun.

Sjenica od sinoć bez vode

Žitelji Sjenice od sinoć su bez vode jer je došlo do havarije na dalekovodu koji strujom napaja pumpe na izvorištu Zarudine, rečeno je za radio Sto plus. U dispečerskoj službi Elektrodistibucije rečeno je da su njihove ekipe na terenu i da je u toku otklanjanje kvara, a ako popravka dalekovoda bude išla po planu, snadbevanje pumpi strujom biće uredno u toku dana. U Javnom komunalnom preduzeću "Vrelo" dodaju da su njihova postrojenja spremna da obezbede uredno vodosnadbevanje u trenutku kada dodje struja.

Grad tukao po Novom Pazaru

I Novi Pazar zahvatili su kiša i nevreme praćeno jakim gradom.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Youtube printsscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IRMA OJADILA FLORIDU! Evo kakav je haos napravio monstruozni uragan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track