SUTRA POČINJE ČIVIJADA U ŠAPCU: Tri dana smeha pred čuveni šabački vašar
Foto: Promo

SUTRA POČINJE ČIVIJADA U ŠAPCU: Tri dana smeha pred čuveni šabački vašar

Srbija -

Na putu do čuvenog šabačkog vašara posetoci moraju proći kroz Čivijašku republiku, a tamo se ulazi na sopstvenu odgovornost. Niko im ne garantuje da neće ostati bez čivije i da neće iskusiti čivijašku šalu na sopstveni račun. Predsednik ove Republike još uvek je Marko Somoborac, ali su Šapčani već izglasali njegovog zamenika.

Čivijada – manifestacija koja traje pola veka, organizuje se svake godine da proslavi duh Šapčana i njihovu spremnost da se našale na sopstveni i na tuđi račun. Legenda kaže da je sve počelo kada su knezu Mihailu izvukli čiviju iz točka. Knez je ostao u prašini, a Šapčani su pokazali da od njihove šale ne može niko pobeći.

foto: Promo

Davne 1968. ustanovili su svoju republiku. Predsednika biraju svake godine, a do sada su vladali Branko Ćopić, Milenko Zablaćanski, Milan Lane Gutović, Sergej Trifunović, Mija Aleksić i drugi. Pre dve godine čivijaši su napravili izuzetak i izabrali Zorana Kesića za premijera. Vlast u ruke predsednika opet je vraćena prošle godine izborom Marka Somborca za prvog čoveka Čivijaške republike. U subotu će narod čivijaški čuti obećanje njegov naslednika.

Do izbora predsednika Čivijaške republike, Šapčane i njihove goste očekuje tri dana bogatog programa, smeha i zabave. Pre deset godina Čivijada je obogaćena karnevalom, tako da će ulicama Šapca u petak i subotu defilovati više od 1000 učesnika karnevala iz 10 zemalja.

foto: Promo

Prvo će u petak biti održan karneval za decu, a zatim u subotu međunardni karneval kojem će se pridružiti i karneval beba i trudnica. Biće tu i karneval kućnih ljubimaca i takmičenje u brzom jedenju šampita za najmlađe, ali i nadmetanje u “čivijaškom krčkanju” bećar paprikaša.

foto: Promo

Najveći sportski spektakl u Čivijaškoj republici biće fudbalska utakmica - glumci protiv konobara i novinari protiv političara. Glumci poručuju da će igrati napadački i da će do subote kupiti neke igrače “jer je poznato da imaju mnogo para”, dok političari najavljuju “časnu pobedu novinara sa 5,6 razlike”.

foto: Promo

Čivijaši će u subotu zaigrati i kolo u centru grada, sa namerom da bude najveće kolo na svetu, a učestvovaće kulturno-umetnička društva i svi građani koje ponese ritam tradicionalne narodne igre.

Čuveni šabački vašar zvanično je 21. septembra, ali njegov početak očekuje se već ovog vikenda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track