MINI TORNADO UNIŠTIO IMANJA U SELU MOROVIĆ KOD ŠIDA: Za sobom ostavio haos i uništenu letinu
Foto: Youtube/Printscreen

nepogoda

MINI TORNADO UNIŠTIO IMANJA U SELU MOROVIĆ KOD ŠIDA: Za sobom ostavio haos i uništenu letinu

Srbija -

Pravi mali tornado opustošio je jedno poljoprivredno imanje u Moraviću i iza sebe ostavio uništenu njivu sa sojom i voćnjake.

Slika koja je potpuno neuobičajena za ovo podneblje, ali posledice su strašne. Prizor je zabeležio predsednik Zelene ekološke partije - Zeleni Dejan Bulatović na imanju svog prijatelja Dragana, 10. septembra u Moraviću, u šidskoj opštini.

foto: Printscreen Facebook

Bulatović za "Blic" kaže da je više puta upozoravao javnost vezano za klimatske promene i u Srbiji a čiji je uzrok čovek, tačnije njegova bahatost prema prirodi.

- Štete u poljoprivredi su ogromne (posebno u Vojvodini) nakon užasnih vrućina, a posle kojih se događaju velika nevremena, propraćena snažnim vetrovima i sporadičnim malim tornadima. Ukoliko nastavilmo sa emisijom otrovnih gasova i selektivnim uništavanjem prorode tornado će biti sve učestalija pojava i sve većih jačina - upozorio je Bulatović.

Bulatović je istakao da će zime biti sve suvlje i hladnija a leta sve toplija bez kiše i da ovakvi prizori čekaju Srbiju ako zaista već sad ne promenimo navike.

foto: Printscreen Twitter

Nakon što je objavio ove slike na Fejsbuku, njegovi pratioci su redom izražavali nevericu da su ovakvi prizori mogući u Srbiji, navodeći da ih nikada nisu očekivali na našim prostorima.

Pijavice sve češće

Meteorolozi navode da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češća. Međutim, to će biti tornado slabijeg intenziteta. Pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

– Kada se u oblaku, a to se najčešće događa u gradonosno-kišnim, najnestabilnijim i najopasnijim od postojećih, sudare struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IŠČUPAO DRVO KAO DA JE TRAVČICA! Posle ovog snimka shvatićete koliko je uragan Irma moćan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track