ČUDO U SOKOBANJSKOM PARKU: Oživelo drvo srušeno u oluji pretvoreno u skulpturu Nikole Tesle
Foto: Južne vesti/M.Branković

olistalo

ČUDO U SOKOBANJSKOM PARKU: Oživelo drvo srušeno u oluji pretvoreno u skulpturu Nikole Tesle

Srbija -

Iz drvene skulpture sa likom Nikole Tesle, koja se nalazi u parku Banjica u Sokobanji, ove godine su izlistale mladice pa izgleda kao da je čuveni naučnik oživeo, kaže autor ovog dela vajar Mića Veličković Miveli.

Neobična skulptura je nastala prošle godine tako što je ovaj beogradski vajar rešio da iskoristi staro stablo platana srušeno u oluji. On je ovom stoletnom stablu udahnuo život i stvorio od njega umetničko delo, a sada je ono olistalo i postalo prava turistička atrakcija.

foto: Južne vesti/M.Branković

Skoro da nema turiste koji ne zastane i zabeleži fotografiju sa “olistalim” Teslom u centru banje pod Ozrenom. Anka Nađ iz Hajdučice u Banatu kući će svakako poneti i fotografije sa skulpturama koje krase sokobanjski park.

- Volim umetnost i lepo je kada se drvo ne koristi samo za ogrev, nego se naprave i ovakve skulpture. Ove baš ulepšavaju park i jako mi se sviđaju - kaže ova gošća Sokobanje.

Osim skulpture u drvetu sa likom Tesle, park Banjica od skora krasi još jedno delo beogradskog vajara Mivelija koje nosi naziv “La barka”.

- Druga skulptura je nastala ove godine, jer prošle nismo imali tehničke mogućnosti da je završimo i vidim da je ona mnogo interestantna turistima, naročito deci, koja ulaze unutra i slikaju se. To je najmlađima neki prvi susret sa umetnošću, a ujedno se i igraju, a to za mene predstavlja pravo zadovoljstvo - kaže Miveli.

Ovaj vajar objašnjava da su mrtva stabla oživela uz pomoć njegovog dleta koje, kako napominje, kao da oslobađa dušu drveta.

foto: Južne vesti/M.Branković

Sokobanju je izabrao kao mesto koje će čuvati njegove radove zbog toga što, kako kaže, u ovoj banji ima porodičnu kuću i tu provodi dosta vremena.

Iz Organizacije za turizam i kuluturu Sokobanja kažu da se svake godine vrši sanitarna seča stabala u parkovima, a na ideju beogradskog vajara neka trula drva postala su skulpture.

- Postoje stabla koja su kultna, kao što je drvo želja u parku na Banjici, koje se osušilo, ali je deblo ostalo. Na Mićinu inicijativu, ono je dobilo umetničku formu. Skulpture su jako interesantne turistima i to dokazuju naši profili na Fejsbuku, koji su prepuni fotografija nastalih pored ovih umetničkih dela, a koje oni postavljaju - kaže Ljubinko Milenković iz Organizacije za turizam i kuluturu Sokobanja.

Prema njegovim rečima, pored pešačkih staza i teretane na otvorenom koje konkretno park na Banjici ima, ova umetnička dela svakako upotpunjuju turističku ponudu Sokobanje.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track