TINEJDŽERI U NOVOM SADU PRONAŠLI NOVU OPASNU ZABAVU: Igraju katakomba rulet - ulaze u tunele na tvrđavi a ne znaju put nazad
Foto: Beta/Dragan Gojić

užasno

TINEJDŽERI U NOVOM SADU PRONAŠLI NOVU OPASNU ZABAVU: Igraju katakomba rulet - ulaze u tunele na tvrđavi a ne znaju put nazad

Srbija -

Tinejdžeri su pronašli nov način zabave u Novom Sadu - ulaze u pothodnike Tvrđave odakle potom satima pokušavaju da izađu pošto ne znaju šemu tunela!

Igra je dobila naziv katakomba rulet, a nedavno je zabeležen slučaj kada je grupa momaka čak devet sati pokušavala da izađe napolje. U tome su jedva uspeli pomoću mobilnih telefona. Ovu opasnu igru otežava činjenica da u donjem delu Tvrđave ima čak 47 slobodnih ulaza.

foto: Profimedia

- Ulazili smo nekoliko puta. Uglavnom smo to radili iz dosade. Bude nas po četvoro u ekipi, pa istražujemo. Prvi put nam je bilo strašno, jer nismo znali ništa. To je bio pravi rulet. Trebalo nam je dva sata da pronađemo izlaz, jer smo otišli predaleko. Mislio sam da više nikada neću ući. Međutim, sada kada ulazimo nosimo vunicu ili kanap, da obeležimo kuda smo prošli, da bismo znali kako da se vratimo - priča za “Blic” 15-godišnji Z. T.

Članovi Urbanih gerila ratnika iz podzemlja (UGRIP), koji se već godinama bave istraživanjem ovih tunela, na Petrovaradinskoj tvrđavi su do sada naleteli na šest grupa maloletnika kojima su morali da pomognu da pronađu izlaz. Najviše mladih, po njihovim iskustvima, ulazi u katakombe tokom septembra i oktobra, te u proleće.

foto: Promo

- Najekstremniji slučaj se desio neposredno pred održavanje Exita, kada su se u tunelima zagubila četiri momka od 17 i 18 godina. Oni su punih devet sati tragali za izlazom, a kada je izgledalo da im nema spasa, morali su da zovu roditelje u pomoć – priča predsednik udruženja Ugripa Leon

Šurbanović. Kaže da su se momci izgubili u takozvanom desnom pentagonu na dubini između 14 i 22 metra. Njima je nestalo svetlo na baterijskoj lampi, jer su planirali da ostanu samo šest sati.

- Čak četiri sata su tražili izlaz, a jedan od njih je nazvao mamu, jer su bili žedni i gladni i nisu znali šta da rade. Momci su rekli majci da me pronađe na Fejsbuk stranici, gde je i moj broj telefona. Pomoću mobilnog, koji im je bio na izdisaju, uspeo sam da ih navodim da izađu napolje. Opisivali su mi gde se nalaze i bukvalno sam im govorio kuda treba da idu kako bi došli do izlaza – priča Leon.

Ono što zabrinjava, kaže naš sagovornik, jeste činjenica da su deca koja ulaze u katakombe sve mlađa, pa su ovog leta u tunelima pronašli troje od nepunih 12 godina.

- Dok smo čistili tunele, naleteli smo na troje maloletnika koji su koristili baterije na mobilnim telefonima kako bi osvetlili put kojim su hodali. Bili su na najnižem nivou i to na 22 metra pod zemljom. Na naše pitanje šta rade na tolikoj dubini, samo su nam rekli da se igraju u katakombama, te da im treba pomoć da izađu napolje - kaže naš sagovornik.

U donjem delu tvrđave postoji čak 47 slobodnih ulaza. Najopasnije je u desnom pentagramu, na dubini između 14 i 22 metra pod zemljom pin on pinterestshare it

Koliko deca mogu biti surova govori i to što dečaci uvedu devojčice, pa ih ostave na nekoliko desetina metara od ulaza i pobegnu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić kaže da je nekoliko puta govorio o ovom problemu.

- Otežavajuća okolnost je to što je više od 16 kilometara tunela non-stop otvoreno. Kilometar tunela je pod ključem i tu niko ne može da uđe bez vodiča, ostali delovi su otvoreni. Jedino rešenje bilo bi uvođenje čuvarske službe – kaže Jokić dodajući da mu nije poznato da li će se to i kada dogoditi.

Četvoro dece i vojnik tri dana tražili izlaz

Veljko Milković, veliki poznavalac Petrovaradinske tvrđave koji od 1960. godine intenzivno istražuje tunele, kaže da je sedamdesetih godina petoro mladih očajnički danima tražilo izlaz.

- Jeli su korenje koje su pronalazili. U jednom momentu su iz očaja počeli da kopaju tunel. Iskopali su oko tri metra, uočili svetlo i tako su izašli. Sva sam to opisao u svojoj knjizi. Mladi su uvek bili znatiželjni i ulazili u tunele, ali to je veoma opasno i nepreporučljivo. Može biti i pogubno – kaže Milković.

(Kurir.rs/Blic, S.Aničić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO:Svekar umešan u ubistvo pevačice? Njegov mobilni pronađen na mestu zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track