DA NAM JE VIŠE OVAKVE DECE: Vranjanka najbolja među 800 učenika na takmičenju iz biologije i hemije u Rusiji!
Foto: Gimnazija Bora Stanković

SVAKA ČAST

DA NAM JE VIŠE OVAKVE DECE: Vranjanka najbolja među 800 učenika na takmičenju iz biologije i hemije u Rusiji!

Srbija -

Na “Bios olimpijadi” koja je održana u Sankt Peterburgu, Jana Stanković - učenica trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” iz Vranja, bila je najbolja iz biologije i hemije.

Među 800 učenika, ona je bila jedini predstavnik Pčinjskog okruga, a prethodno iskustvo joj je, kaže, najviše pomoglo da bude najbolja, pišu Južne vesti.

Decembra prošle godine je počela da se priprema za olimpijadu, što je podrazumevalo konstantno istraživanje, kao i pisanje samog rada.

"Mnogo mi je pomoglo iskustvo iz prethodne godine, kao i gradivo koje sam savladala u školi. Kako je moje interesovanje za prirodne nauke veće, shodno tome je i moje usmerenje na određene oblasti iz predmeta hemije i bilogije", navela je Stankovićeva.

Inače Jana je treći razred na prirodno-matematičkom smeru u Vranjskoj gimnaziji, a prošle godine je na istoj olimpijadi osvojila maksimalan broj poena. Ove godine je otišla i korak dalje i postigla najveći uspeh na takmičenju, jer je među svojim kolegama bila najbolja iz hemije i biologije.

Nadmetala se sa 800 učenika iz Rusije, Finske, Srbije, Grčke i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, ali je bila jedini đak iz Pčinjskog regiona.

Tema njenog rada iz biologije glasi: Dalje istraživanje apigenina, apigetrina, karvakrola i eukaliptola na njihovom antikancernom potencijalu, a predstavlja dalja istraživanja započeta prethodne godine. Rad iz oblasti hemije je: Klase hemijskih jedinjenja u endemičnim vrstama Nepeta rtanjensis i Laserpitium ochridanum - navode iz Gimnazije.

Direktorka škole Suzana Mišić Stanković kaže da Jana ne postiže samo uspehe iz prirodnih nauka, već i društvenih, jer je učestvovala na republičkom takmičenju iz književnosti.

Ovim velikim uspehom u Rusiji potvrdila je da su gimnazijalci talentovani, nadareni i istrajni u radu - dodaje direktorka.

Njen međunarodni uspeh je potvrda da je ona mladi istraživač i zaljubljenik u

nauku, dodaju u Gimnaziji, a osim za nju, to je i veliki uspeh za školu, grad i zemlju koju je predstavljala.

Kurir.rs/Južne vesti/J.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track