POSLE 50 GODINA ZABRANJENO POLAGANJE VOZAČKOG U PROKUPLJU: Mnoge škole u panici, preti im zatvaranje! EVO ŠTA SE DESILO
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

APELI NISU URODILI PLODOM

POSLE 50 GODINA ZABRANJENO POLAGANJE VOZAČKOG U PROKUPLJU: Mnoge škole u panici, preti im zatvaranje! EVO ŠTA SE DESILO

Srbija -

Od 1. oktobra sve auto-škole u Topličkom okrugu dobile su dopis Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se do daljeg obustavlja polaganje završnog ispita za vozački jer lokalna samouprava, ni nakon niza upozorenja i produženog roka, nije uskladila saobraćajnu signalizaciju u gradu sa zakonom usvojenim još 2012. godine.

Samim tim što je za trenutno oko 400 polaznika koji su prošli obuku i položili teorijski test, onemogućeno da izvedu kompletnu obuku do dobijanja vozačke dozvole, mnoge škole su u panici i preti im zatvaranje, iako su prethodnih godina dosta para uložili kako bi poslovanje uskladili sa zakonom, pišu Južne vesti.

Sve uslove koje je država tražila od nas mi smo ispunili, a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebala nešto da uradi, nastao je problem. Ovo je sramota ne samo za grad, već i čitav Toplički okrug jer je Prokuplje bilo mesto gde se polagao vozački za kandidate i iz ostalih opština, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe - kaže Zoran Simić, jedan od vlasnika auto-škole.

On najavljuje da će, ukoliko lokalna samouprava problem ne reši u najskorijem roku, vlasnici svih 8 auto-škola koje su registrovane u Topličkom okrugu, započeti štrajk.

Podseća da je ovo prvi put da se nakon 50 godina vožnja ne može polagati u Prokuplju, te da je lokalna samouprava bila dužna da reši problem kako se ovo ne bi desilo.

Vlasnici auto-škola smatraju da sve i da se već danas krene u rešavanje problema, to neće moći da se završi u narednih nekoliko meseci, a kako dolazi zima, realno rešenja neće biti ni pre proleća.

"Kako ćemo mi da radimo, da isplaćujemo plate, da plaćamo dažbine državi, pa i toj lokalnoj samoupravi ako nam nije omogućeno da radimo? Šta da kažemo kandidatima koji su prošli kompletnu obuku i stigli do završnog ispita, odnosno vožnje? Koliko da čekaju, čemu da se nadaju?", pitaju se vlasnici auto-škola.

Saznajemo da je elaborat koji je jedna privatna Agencija uradila, predat lokalnoj samoupravi još sredinom godine, kako bi oni odradili određene nedostatke oko horizontalne i vertikalne signalizacije, osposobili još jedan semafor i time obezbedili uslove, ali i povećali bezbednost u gradu. Ipak, do danas je sve to ostalo "mrtvo slovo na papiru".

Novca za signalizaciju ima, ali ne i realizacije

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je upoznat sa problemom, te da su sredstva za ovu namenu opredeljena poslednjim rebalansom budžeta, ali nas je uputio na njegovog zamenika i predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Miroljuba Paunovića.

Paunović je bio nedostupan za komentar, a kako saznajemo, on se nalazi na službenom putu u Sloveniji.

Inače, poslednja sednica Saveta za bezbednost saobraćaja održana je u drugoj polovini avgusta, gde je, između ostalog, rečeno da su iz opštinskog budžeta za rad Saveta predviđena sredstva u iznosu od 9,2 miliona dinara.

Vozačke ispite kandidati iz sve 4 opštine polažu u Prokuplju. Zbog toga je na sednici odlučeno da se pristupi donošenju neophodnih planskih dokumenata, kako bi se polaganje ispita nastavilo u Prokuplju - rekao je tada Paunović.

Na istoj sednici on je tvrdio da će se dokumenta i njihova implementacija uraditi u planiranom roku, međutim od tada se ništa nije uradilo na rešavanju problema koji je sada eskalirao.

Kurir.rs/Južne vesti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: NEVERICA U CZ! U ćeliji Zorana Marjanovića pronađeni žileti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track