PROTEST VRANJANACA: Roditelji vratili decu iz škole jer im je promenjena učiteljica
Foto: Tanja Stamenković

Prosvetna inspekcija poništila odluku o raspisivanju konkursa

PROTEST VRANJANACA: Roditelji vratili decu iz škole jer im je promenjena učiteljica

Srbija -

VRANJE - Učenike I/1 odeljenja OŠ “Svetozar Marković”u Vranju roditelji su u petak ujutru vratili sa nastave kući, jer ih je dočekala nova učiteljica iako je prosvetna inspekcija kako su preneli mediji donela rešenje kojim je poništena odluka škole o raspisivanju konkursa za prijem na radno mesto koje je već popunila na određeno vreme učiteljica Marija Kostić. Sa Marijom Kostić đaci pomenutog odeljenja krenuli su 1. septembra u prvi razred.

foto: Tanja Stamenković

Irena Stanković majka prvaka koji pohađa I/1 odeljenje te škole kaže da su roditelji vratili decu kući, jer im je došla nova učiteljica bez ikakve najave. Roditelji su bili potpuno zatečeni, a njihova deca potrešena.

"U odeljenju su ostala dva učenika iz Avganistana i dete čija je majka plakala, jer nije imala gde da ga ostavi, pa je ostalo u produženom boravaku. Odnekud se pojavio neki tehnološki višak i direktorka Tijana Đokić je primila tu učiteljicu. Na oglasnoj tabli nije bilo nikakvog obaveštenja, a otkazno rešenje učiteljici Mariji Kostić dato je bez prava na žalbu. Dobila ga je, a sutradan joj je dnevnik pred nama roditeljima otet iz ruku, sa obrazloženjem “Marija vi nemate ovde šta da radite više”. Marija je povela decu u odeljenje, a mi roditelji smo krenuli kući i kada smo primetili da se nešto dešava krenuli smo u odeljenje da vidimo o čemu se radi.. Direktorka, pedagog i nova učiteljica rekli su učiteljici Mariji ti si slobodna. Direktorka nam je rekla da je to nova učiteljica tehnološki višak iz Tibužda I da će ona voditi našu decu . Ne znam zašto je tehnološki višak morao da dođe u tu školu kad mi već imamo učiteljicu I to je već rešeno na nivou prosvetne inspekcije . Inspektor je rekao da učiteljica Marija Kostić ostaje. Stvarno smo svi potrešeni”, navodi Irena.

Roditelji su tražili objašnjenje od direktorke Tijane Đokić, ali im je kako navode ona rekla da je to tako po zakonu i da nema šta da im objašnjava.

”Bila je jako arogantna čak se posvađala sa jednim od roditelja. Obratila nam se rečima ako ste uzeli svoju decu možete da idete, ne morate da stojite”, priča Irena.

Stankovićeva podseća da je konkurs bio poništen od strane prosvetne inspekcije zbog nepravilnosti, ali da je i pored toga direktorka dovela novu učiteljicu koja je bila tehnološki višak.

Sa druge strane direktorka Tijana Đokoć napominje da je naloženom merom gradske prosvetne inspekcije Grada Vranja primljena u radni odnos profesor razredne nastave Ružica Antić.

"Ona je ostala tehnološki višak u OŠ “ Bora Stanković” u selu Klenike i nalazi se na listi tehnoloških viškova Školske uprave Leskovac. O prijemu ove učiteljice obaveštena je i Radna podgrupa Školske uprave Leskovac “, ističe direktorka.

Ona demantuje tvrdnje roditelja da je bilo otimanja dnevnika učiteljici Mariji Kostić, dodajući da su sa naloženom merom gradske prosvetne inspekcije primili u radni odnos profesora razredne nastave Ružicu Antić koja je ostala tehnološki višak u OŠ “Svetozar Marković”, zbog toga je morao prestati radni odnos Mariji Kostić. Đokićeva objašnjava da su tehnološki viškovi u ovom momentu prioritet.

“Učiteljica Marija Kostić predvodila je grupu roditelja pokušala da uđe u učionicu iako joj je radni odnos prestao juče o čemu je usmeno obaveštena, jer nije htela da potpiše rešenje. Grupa roditelja predvođena Marijom Kostić nije želela da svoju decu pusti na nastavu. Izveli sui h iz škole, a nekoliko učenika je ostalo na nastavi koju je počela da drži Ružica Antić. Očekujem da će i ostali učenici u ponedeljak doći u školu kad se budu smirile strasti I nastaviće se redovno odvijanje nastave . Deca će se naviknuti.”, smatra direktorka.

Stamenko Stamenović, predsednik sindikata “Nezavisnost” u ovoj školi napominje da je zatečen čitavom situacijom.

“Pre početka časa došla je nova kolegenica, a ova prethodna je radila na zameni 14 meseci. I sad odjednom tehnološki višak se pojavio i žena dolazi preuzima to odeljenje, ali šta je sad u pitanju da li je politika stvarno ne znam. Sindikat nisu konsultovali niti povodom raspisivanja konkursa niti po pitanju preuzimanja radnika. Oni imaju Radnu podgrupu koja je zadužena za preuzimanje tehnoloških viškova, iako bi po zakonu I sindikat trebalo da bude konsultovan", objašnjava Stamenović,, navodeći da su roditelji u petak ujutru vratili svoju decu sa nastave kućama.

Zbog novonastale situacije roditelji učenika I/1 odeljenja OŠ “Svetozar Marković” su spremni da u ponedeljak ne puste decu u školu, napominjući da su saglasni u sprovođenju takve odluke. Navode da su deca vidno potrešena i da su plakala zbog dolaska nove učiteljice.

“Prijavićemo slučaj prosvetnom inspektoru, jer ovo je već stvar njihovog inata i definitivno politike, a kasnije ćemo da vidimo, jer mnogo je rano da se sa ovakvim problemima suočavamo u prvom razredu", kaže na kraju Irena Stanković majka prvaka odeljenja I/1 OŠ “Svetozar Marković”.

(Kurir.rs/T. Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Vulin kao Rambo! Ovo je kućni arsenal ministra odbrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track