ŠABAC: Otkrivanjem biste obeležili 175 godina od rođenja Stojana Novakovića
Foto: Promo

ŠABAC: Otkrivanjem biste obeležili 175 godina od rođenja Stojana Novakovića

Srbija -

U jednom od najlepših šabačkih parkova danas je postavljena bista Stojana Novakovića. Na taj način ovaj grad je obeležio175 godina od rođenja Stojana Novakovića, jednog od najpoznatijih i najuticajnijih Šapčana.

Pre više od jedne decenije, sa postamenta u šabačkom parku, ukradena je bronzana bista Stojana Novakovića. Zahvaljujući donacijama Šapčana koji žive u inostranstvu i sredstvima Grada Šapca, poznati srpski političar, predsednik Vlade Srbije, diplomata, filolog i istoričar književnosti, ponovo je dobio bistu u rodnom gradu. Novu bistu u bronzi izlio je Stanislav Granić, autor skulpture koja je pre deceniju ukradena.

foto: Promo

Bistu su otkrili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca zadužen za kulturu.

-Kao jedan od najznačajnijih političara naše zemlje u 19. veku Stojan Novaković je ugradio sve vrednosti grada Šapca u istorijske tekovine države Srbije – na izuzetno inovativan, dubok i snažan način, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

foto: Promo

On je dodao da bista velikanu jedan od vizuelnih elemenata uobličavanja nacionalnog, kulturnog i političkog identiteta i njegovog kolektivnog samopotvrđivanja.

-Njegovo delo je daleko nadraslo i lokalne, gradske i nacionalne okvire i prešlo u one sfere gde ostaju zabeleženi velikani opšteljudskih tekovina, dodao je gradonačelnik Šapca.

Stojan Novaković, književnik, naučnik i prevodilac, diplomata, političar i akademik, rođen je 1. novembra 1842. godine u Šapcu. Nakon osnovne škole pohađao je Šabačku gimnaziju i bio među najboljim đacima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track