AKADEMSKE BEBE: 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine
Foto: AP/Ilustracija

projekat pomoći

AKADEMSKE BEBE: 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine

Srbija -

NOVI SAD - Više od 100 studentkinja se porodi svake godine u Novom Sadu, a u tom periodu pomoć im pruža Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

Zbog tog podatka započeti su pregovori o ponovnom pokretanju projekta "Akademska beba", čiji je cilj da se pomogne budućim roditeljima-studentima u rešavanju problema sa kojima će se susresti. To je bio i povod posete ministarke bez portfelja zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, koja je navela da se planira finansijska podrška budućim akademskim roditeljima.

foto: Beta/Milan Obradović

"Studentska populacija je populacija na koju se računa sa aspekta potrebe što većeg broja roditelja. Cilj je stvaranje ne samo emotivnog odnosa prema roditeljstvu nego i vrlo konkretnog činjenja da bude što više roditelja u studentskoj populaciji, ali i kada završe fakultete. Naša saradnja na projektu 'Akademska beba' biće i finansijska podrška koju ćemo planirati, ali i u svemu onome što je ova institucija započela da radi. To je preventiva polno prenosivih bolesti, edukacija i to posebno u domenu znanja o reproduktivnom zdravlju, o zdravoj ishrani i trudnica i beba", poručila je ona.

Đukić Dejanović je navela da je već izdvojeno oko 24 miliona dinara pomoći za mlade u pet opština u Vojvodini. Međutim, kaže da se "posebno moramo fokusirati prema studentskoj populaciji".

foto: AP/Ilustracija

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Veselin Dickov ukazao je da su projekat uključeni i svi akreditovani privatni univerziteti. Kako kaže, postoje trudnice koje su dočekale i treću bebu kao redovne studentkinje.

"Ako je u proseku 120 do 140, pa i 160 beba u pretprošloj godini, to je za pet godina blizu 800 beba koje su odavde ponikle, što je impozantan broj. Sve te majke su se vratile posle završetka fakulteta i rekle da trudnoća nije ništa strašno. Mi smo uz njih bili bukvalno do poslednjeg dana trudnoće. Čak smo i danas imali slučaj da je načelnica ginekologije ispratila na ginekološko-akušersku kliniku na porođaj", zaključio je on.

Projekat "Akademska beba" 2013. godine započela je Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

(Kurir.rs/Radio021/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track