(FOTO) IZ SLAVINA IDE PLAVA VODA, NIKO NE ZNA ZAŠTO: Stanari vranjskih solitera nisu krivi
Foto: Kurir

(FOTO) IZ SLAVINA IDE PLAVA VODA, NIKO NE ZNA ZAŠTO: Stanari vranjskih solitera nisu krivi

Srbija -

Vranjski soliter i dalje bez vode, ustanovljeno da stanari nisu krivi za plavu

vodu u njihovim slavinama

Prema rečima Olivere Đorđević, člana Skupštine stanara u četvrtak je ustanovljeno da stanari solitera nisu krivi što je voda u slavinama zagađena fenolom i plave je boje.

„Po nalogu suda sve stanove u zgradi obišli su sudski veštak i ekipe „Novogdoma“ i „Vodovoda“. Na licu mesta je ustanovljeno da nije bilo nelegalnog priključenja bojlera na grejnu mrežu niti je bilo nekih zloupotreba od strane stanara koje bi dovele do toga da voda u slavinama bude zagađena. Skupština stanara poslaće zvaničan dopis JP „Vodovod“, kako bi se počelo sa ispiranjem vodovodnih instalacija. To će trajati najmanje tri dana i troškove će snositi ovo javno preduzeće“, kaže Đorđevićeva.

foto: Kurir

Đorđevićeva napominje da joj je drago što za ovaj slučaj nisu krivi stanari, ali pod hitno mora da se pronađe uzrok i ustanovi ko je krivac što je u mreži bila neispravna i zatrovana voda. U soliteru „A“ u bloku „Pošta-banka“ koji se nalazi u centru Vranja prošlog petka pojavila se plava voda iz slavina. Vranjski „Vodovod“ je reagovao isključenjem potrošača sa mreže, kako bi ih zaštitio od mogućih posledica ponudivši im da se pusti tehnička voda, što su stanari odbili iz predostrožnosti.

Uzrok ovakve pojave još uvek nije poznat, a pretpostavka je bila da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, koji je možda bio neispravan, ili da je uzrok nelegalno priključenje bojlera u jednom od stanova na toplovodnu mrežu daljinskog grejanja, jer je problem prisutan samo u jednojod četiri vertikale ovog stambenog bloka.

foto: Kurir

Zavod za javno zdravlje u Vranju uradio je analizu uzorka vode za piće koja je pokazala da u vodi ima fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija. Nadležni u ZZJZ savetuju da se uzorkovanje vode ponavlja dok se ne ustanovi da je ispravna za upotrebu.

Problem stanara solitera „A“ u bloku „Pošta-banka“ u centru grada prijavljen je Osnovnom javnom tužilaštvu, a podneta je i krivična prijava Policijskoj upravi. Još uveknije poznato ko je kriv za ovu situaciju. Slavine u 37 stanova su i dalje suve, jer su isključeni sa vodovodne mreže dok se neutvrdi zašto je voda zapiće plave boje.

(Kurir.rs/T.S.) Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja