PRVI SRPSKI LOVCI NA OLUJE: Adrenalinski hobi mladih Zrenjaninaca
Foto: Saša Urošev

PASIJA

PRVI SRPSKI LOVCI NA OLUJE: Adrenalinski hobi mladih Zrenjaninaca

Srbija -

Matija je zadužen za fotografije i video, dok je Jovan fokusiran na prognozu vremena

Jovan Čabrilo (23) i Matija Uglješin (32) iz Zrenjanina raduju se svakom kijametu praćenom orkanskim vetrom, zaglušujućim udarima groma i munjama koje paraju nebo.

Dok većinu ljudi od same pomisli na ove stvari podilaze žmarci, mladi Zrenjaninci znaju da će im oluja pružiti priliku da je istraže i ovekoveče spektakularnim fotografijama. Matija je zadužen za fotografije i video, dok je Jovan fokusiran na prognozu vremena.

Oni oluje love po uzoru na američke kolege. Ne poseduju, doduše, robustne džipove kakve viđamo u holivudskim blokbasterima, ali ih njihov „opel“ dobro služi da što pre stignu do područja kojim hara nepogoda.

- Naravno, vatreno krštenje se ne zaboravlja. Bilo je to prošlog avgusta u Kikindi. Potera je počela oko 22 sata, a završila se dobrim burekom oko pet ujutro. Ove godine smo se u lov na oluje upustili sa više elana. Dobro smo se pripremili da nam nijedna ne promakne. Potera zna da traje i satima. Ove sezone smo zabeležili desetak žestokih oluja. Najžešća je bila 5. maja kod Bačke Topole. Sevalo je na sve strane, a grad je sipao po nama. Bila je to najfotogeničnija oluja - slažu se ovi neustrašivi momci.

foto: Matija Uglješin

Obojica su se u oluje zaljubili još u detinjstvu, ali se nisu odlučili da studiraju meteorologiju. Jovan pohađa Tehnicki fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu jer želi da postane inženjer informacionih tehnologija. Njegov stariji kolega završio je fakultet i stekao zvanje IT inženjera:

-Nisam se odlučio da studiram meteorologiju jer kod nas to zanimanje nije perspektivno. Vremensku prognozu predviđam na osnovu numeričkih brojeva. Usudio bih se da kažem da mi prognozu radimo sa mnogo više ljubavi i naravno volonterski - kaže Čabrilo.

Kurir / S. UROŠEV

Foto: Saša Urošev, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UŽIVO: EKSKLUZIVNI SNIMCI! Evo koliku je pustoš za sobom ostavio pazovački tornado!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track