(FOTO, VIDEO) DRON SNIMIO NEŠTO NEVEROVATNO NA GRANICI SRBIJE I RUMUNIJE: Tu fali 50 hektara šume, a zbog ovakvih krađa preti nam ekološka katastrofa!
Foto: Dado Đilas

upozorenje

(FOTO, VIDEO) DRON SNIMIO NEŠTO NEVEROVATNO NA GRANICI SRBIJE I RUMUNIJE: Tu fali 50 hektara šume, a zbog ovakvih krađa preti nam ekološka katastrofa!

Srbija -

Veliku pažnju nedavno je u Rumuniji izazvao snimak napravljen dronom na granici sa Srbijom, na kojem se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume, a situacija u Srbiji je još drastičnija jer šumokradice svakodnevno uništavaju desetine hektara stabala.

Kako se navodi, u državnim šumama najznačajnije su bespravne seče dešavaju se u kopnenoj zoni bezbednosti sa AP Kosovom i Metohijom i to na teritoriji šumskih gazdinstava iz Vranja, Leskovca, Kuršumlije, Raške i Kruševca.

foto: Profimedia

"Vrše se čiste seče, odnosno pustošenje šuma koje ima karakter ekološke katastrofe. U periodu od 1999. godine do danas, JP 'Srbijašume' je evidentiralo 587.507 kubika bespravno posečene drvne zapremine, a obračunata pričinjena šteta, ukoliko se osim direktne štete obračuna i ekološka šteta, iznosi oko 180 miliona evra", kaže Dejan Miletić iz JP "Srbijašume".

Najdrastičnija situacija je na planinama Kozjak i Kukavica gde šumokradice svakodnevno seku velike količine drveta bez sankcija, iako ekološke organizacije upozoravaju na tu pojavu.

foto: Profimedia

Najveća količina bespravno posečenog drveća registrovana je 2014. godine, na 26.516 kubnih metara, dok je prošle godine posečeno 16.837 kubnih metara.

Javno preduzeće "Srbijašume" upravlja sa 53 odsto, odnosno oko 1,2 miliona hektara, državnih šuma u Srbiji, oko milion hektara nalazi u privatnom vlasništvu, dok je najveći privatni veleposednik crkva.

Državne šume u Srbiji svojim prisustvom čuva 624 čuvara šuma, ali oni teško mogu da se izbore sa brojnim kradljivcima koji su vešti, dobro opremljeni i odlično organizovani.

foto: Youtube Printscreen

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podnelo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba, međutim, veliki broj prijava ne prati i adekvatna kaznena politika.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Dado Đilas, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vučić odlučio, glavni odbor ga poslušao: Izbori u martu, ali samo gradski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track