(FOTO) ŽIVOM ČOVEKU UKRALI NADGROBNI SPOMENIK: Velimir u šoku, kupio ga od penzije za sebe i ženu! Uprava groblja pere ruke
Foto: M.M.

bizarno

(FOTO) ŽIVOM ČOVEKU UKRALI NADGROBNI SPOMENIK: Velimir u šoku, kupio ga od penzije za sebe i ženu! Uprava groblja pere ruke

Srbija -

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe I suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković, lopovi su ukrali nadgrobnu ploču!

Krađu je prva otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić koja je slučaj prijavila upravi groblja I policiji. Roditeljima isprvanije smela da kaže kako se ne bi potresli, računajući da će spomenik biti nađen. Ali, kako nadgrobne ploče nema već peti mesec odlučila je da slučaj publikuje u javnosti I da Goricu tuži, ako ne nadoknadi štetu.

"Spomenik je kupio moj otac Velimir od svoje penzije, zaživota, za sebe I moju majku. Kada sam bila na zadušnicama u junu, obišla sam grobno mesto iako tu još niko nije sahranjen, da provberima da li je sve u redu. I imala sam šta da vidim. Nije bilo nadgrobne ploče. Otac mi ima 86 godina pa nisam smela da mu kažem da se ne uznemiri i šlogira. Prijavila sam upravi “Gorice” na grobljiu, koji su rekli da sačekam da provereda slučajno nije neko od prvatnika uzeo spomenik na revers. Međutim, posle provere su rekli da nije uzet i da ga nema. Rekli su i da nisu nadležni za krađe oni već policija", jada se Ilićeva.

Jasmina Ilić, foto: M.M.

Slučaj je prijavljen u mesecu julu i policiji. Ona kaže da je računala da će spomenik biti nađen, pa ocu ništa nijesaopštavala.

"Plašili smo se da kažemo ocu da je ukraden spomenik koji je on kupio od svoje penzije ali sad više nemamo gde jer mi je majka teško bolesna. Nismo smeli da rizikujemo da ona umre pa da on na groblju sazna da je nema nadgrobna ploča. Pitam se za šta se plaća zakup i održavanje ako "Gorica" ni za šta nije nadležna. Ploča je vredna oko 45.000 dinara. Plašim se da će se oštetiti beton i pući ploča koja pokriva grobna mesta, budući da nema ni spomenika ni postolja. Ne želim da majku sahranim u oskrnavljenom grobu. Ako je ne nameste ponovo ili ne plate odštetu, obratiću se za pravdu sudu", kaže ona.

U "Gorici" odbacuju svaku odgovornost za ukradeni spomenik.

"Naš osnivač je lokalna samouprava koja koja je svojim odlukama poverila "Gorici" poslove održavanja groblja i tom smislu čišćenja glavnih i sporednih saobraćajnica, održavanja zelenih površina, prikupljanja i odvoza smeća. Za bilo koju krađu na javnoj površini ne odgovara preduzeće koje je održava, već te slučajeve rešava policija. Groblje je javna površina kao i svaka druga pa je za bezbednost lica i stvari je zadužena policija", kaže Aleksandar Matović, koordinator odeljenja sahranjivanja i uređenja grobnih mesta na Novom groblju u Nišu. On navodi da groblje obuhvata 65 hektara i ima 30.000 grobnih mesta i da su se i za sve ranije krađe građani obraćali policiji.

Aleksandar Matović, foto: M.M.

"Kada je prošle godine ukradeno oko 120 mahom mesinganih vaza sa grobnih mesta, sve stranke smo upućivali na policijsku stanicu Crveni krst koja je nadležna za Novo groblje. Počinilac tih krađa je otkriven pa se nadamo da će i sada počinilac biti nađen, ako je slučaj prijavljen policiji", dodaje Matović.

(Kurir.rs/M.M./Foto: Dragan Kadić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track