INICIJATIVA GRADSKOG ODBORA NOVE STRANKE U NIŠU: Hitno sanirati rampe koje blokiraju kretanje osoba sa invaliditetom
Foto: Printscreen/Facebook

Gorući problem u gradu na Nišavi

INICIJATIVA GRADSKOG ODBORA NOVE STRANKE U NIŠU: Hitno sanirati rampe koje blokiraju kretanje osoba sa invaliditetom

Srbija -

Gradski odbor Nove stranke u Nišu najavio je danas da će vlastima u tom gradu predati zahtev za hitno saniranje rampi koje onemogućavaju kretanje osobama sa invaliditetom.

U saopštenju povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Nova stranka ocenila je da su stambene zgrade, brojni pešački prelazi, trgovinske radnje, zdravstvene ustanove, škole i druge institucije u Nišu "potpuno nepristupačne korisnicima invalidskih kolica".

"Gorući problem u gradu su trotoari, pešačke staze i pešački prelazi u užem centru grada koji su izgradjeni mimo standarda propisanih u Pravilniku o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama", navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovile su Ujedinjene nacije 1992. godine. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom temelji se na načelima poštovanja urodjenog dostojanstva i individualne autonomije osoba sa invaliditetom. Individualna autonomija osobe sa invaliditetom podrazumeva i pravo te osobe da bira gde će, sa kim i kako živeti, kao i njeno pravo da živi samostalno i da bude uključena u lokalnu zajednicu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković: “Hteo sam da budem premijer”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track