NA OPERACIJU KATARAKTE BEZ ČEKANJA: Briše se lista u niškoj Očnoj bolnici
Foto: Shutterstock

Svi će biti operisani Do jula

NA OPERACIJU KATARAKTE BEZ ČEKANJA: Briše se lista u niškoj Očnoj bolnici

Srbija -

NIŠ - Lista čekanja sa oko 1.200 pacijenata za operaciju katarakte u niškoj Očnoj klici trebalo bi u prvoj polovini iduće godine da bude izbrisana jer su Klinički centar, Ministarstvo zdravlja i donatori obezbedili više od hiljadu sočiva i materijal za operacije.

"Za samo pet dana od kada su stigla sočiva već je urađeno stotinak intervencija, a plan je da do kraja godine bude operisano najmanje 400 ljudi", izjavila je za agenciju Beta direktorka Klinike za očne bolesti Maja Petrović.

foto: M.M.

Ona je rekla da bi do jula iduće godine trebalo da budu operisani svi koji sada čekaju. Petrović je podsetila da se ranije na operaciju katarakte čekalo i po 20 meseci, a sada tri meseca.

"Dnevno se obavi oko 20 operacija. Prioritet imaju ljudi koji pored katarakte boluju i od drugih bolesti, oni koji imaju oboljenje oba oka i radno sposobni ljudi", kazala je Petrović.

Ove godine operisano je više od 150 dece koja su bolovala od strabizma, tako da je prevaziđen dugogodišnji problem čekanja na tu intervenciju.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da se čini sve da se spreči "nagovaranje" pacijenata da operaciju katarakte obave u privatnim klinikama.

"Mislim da smo na pravom putu da konačno rešimo dugogodišnji problem korupcije u tom delu usluga. Cilj nam je da na svaki mogući način sprečimo 'veštačko' stvaranje lista čekanja i odlazak pacijenata u privatne klinike jer je pravo na zdravstvenu zaštitu svima zagarantovano", istakao je Radovanović.

On je kazao da rukovodstvo Kliničkog centra i Očne klinike uveliko pregovara sa donatorima o nabavci dva nova biomikroskopa, što bi omogućilo otvaranje još jedne ambulante.

Klinika za očne bolesti, dodao je, trebalo bi da bude opremljena najsavremenijim aparatom za "vitreoretinalnu hirurgiju" koji nema ni jedna državna klinika u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO : EVO KAKO JE U BEOGRADU OŽIVEO MRTAV ČOVEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track