(FOTO) PORODICA PANČIĆ IZ SELA MOKRA ŽIVI U 16 KVADRATA, ALI SE NE ŽALE: Mesečno dobiju 22.500 dinara, sve im ode na hranu i račune! DEČICA SANJAJU KUĆU S KUPATILOM!
Foto: Jugmedia/Zoran Panić

dobili pomoć od opštine

(FOTO) PORODICA PANČIĆ IZ SELA MOKRA ŽIVI U 16 KVADRATA, ALI SE NE ŽALE: Mesečno dobiju 22.500 dinara, sve im ode na hranu i račune! DEČICA SANJAJU KUĆU S KUPATILOM!

Srbija -

BELA PALANKA - U sobičku od nekih 16 kvadrata živi petočlana porodica Pančić u selu Mokra nadomak Bele Palanke, s oskudnim nameštajem, delom regala, televizorom, sudoperom, šporetom na drva, sto i stolice i dva kauča na kome spavaju svi.

Kako piše Jugmedia, u drugom delu stare kuće u ruševnom stanju, u jednoj sobi, spavaju Sašini roditelji Nadica i Dragoljub, koji od nedavno žive sa njima.

“Tu kuvamo, boravimo tokom dana, spavamo, tu Anica piše domaće zadatke a sin Veljko je kod moje majke i svakog dana putuje u školu u Pirotu”, priča Lidija.

foto: Jugmedia/Zoran Panić

Glava kuće Saša Pančić (48) živi sa nevenčanom suprugom Lidijom Đurić (34) i njihovo troje dece – Veljkom(15), Anicom (13) i četvorogodišnjom Teom.

Zahvalni su opštini što im je obezbedila materijal na naprave ovu sobu koja je od čvrstog materijala i trude se da deci stvore bolje uslove za život.

“Da nije bilo pomoći opštine Bela Palanka koja nam je obezbedila materijal za ovu sobu, ne bi imali gde da živimo. Dobili smo kompletni materijal za kupatilo. Kad su se deca rađala takođe smo dobijali pomoć od opštine”, dodaje Lidija.

Lidija i Saša su nezaposleni. Žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka i od Sašinih sezonskih poslova tokom leta.

Anicu u školu a Teu u vrtić u Belu Palanku vozi kombi koji je obezbedila opština i vraćaju ih kući. To im je velika pomoć. Selo je od Bele Palanke udaljeno dva kilometra.

“Snalazimo se nekako da preživimo i da deci bude bolje”, kaže Saša.

Socijalna pomoć iznosi 15.000 i dečiji dodatak 7.500 dinara.

“To su naši mesečni prihodi”, dodaje glava porodice.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Od ovih para jedva preživljavaju, ali se trude da deci obezbede bar najosnovnije.

“Sin je krenuo u prvi razred Tehnicke škole u Pirotu. Njegova mesečna karta košta 6.000 dinara a moramo da platimo struju. Oskudevamo u mnogo čemu ali se trudimo da bar deca imaju najneophodnije za hranu i da im obezbedimo odeću i obuću. Nisu gladna. Pomažu nam koliko mogu svekar i svekrva, moji takođe pomažu. Čuvali smo svinju“, dodaje Lidija.

Nisu planirali treće dete.

“Desilo se i ne kajemo se zbog toga i svima bih poručila da imaju što više dece jer bez njih život nema smisla. Svako dete, pa i naša zaslužuju da žive bolje. Naravno, treba stvoriti uslove za njihovo normalno odrastanje i život”, priča Lidija, dodajući da su dobijali pomoć od opštine kad su se deca rađala.

Anica nije mnogo pričljiva, učenica je šestog razreda Osnovne škole “Ljupće Španac” u Beloj Palanci.

foto: Jugmedia/Zoran Panić

“Volela bi da imam sređenu kuću, svoju sobu, kupatilo, da imam kompjuter”, veli Anica.

Njen otac dodaje da pokušavaju da obnove kuću i naprave kupatilo.

“Dobili smo materijal od opštine, iskopao sam septičku jamu i sada je ostalo da napravimo kupatilo kako bi naša deca i mi imali bolje uslove za život”, priča Saša.

(Kurir.rs/Jugmedia/Zoran Panić/Foto: Jugmedia/Z.Panić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track