SRBIN IZ KURŠUMLIJE KRALJ AFRIČKOG PLEMENA: 16 miliona Nigerijaca izabralo geometra Energoprojekta za vladara!
Foto: Top novosti

počasnu titulu ima već 20 godina

SRBIN IZ KURŠUMLIJE KRALJ AFRIČKOG PLEMENA: 16 miliona Nigerijaca izabralo geometra Energoprojekta za vladara!

Srbija -

KURŠIMLIJA - Svečanim činom, stanovnici malog mesta Išijagu u Eboni Stejtu, republici na jugu Nigerije, inaugurisali su geometra "Energoprojekta" Kuršumličanina Molotova Mocu Savića u svog počasnog kralja čime je postao prvi belac sa titulom počasnog kralja ovog milionskog afričkog plemena.

Kako pišu Top novosti, novi kralj je dodirom lepeze od lavlje kandže i antilopine kože pomazio do zemlje sagnute podanike koji su se tiskali uz svog velikodostojnika ne bi li od njega dobili blagoslov.

Nakon inaguracije, veselje se nastavilo do kasno u noć, uz vidno pokazivanje privrženosti suverenu objašnjava nam Savić kako je pre više od dvadeset godina postao afrički kralj.

"Pleme Igbo broji šesnaest miliona ljudi, njegovi pripadnici su vrlo gostoljubivi, rasuti su po celoj Nigeriji, kao veliki trgovci, stručnjaci raznih profila. Kada uđete u njihovu kuću, dobijate palmino vino u znak dobrodošlice, kao kod nas slatko, ili nekada hleb i so. To piće je egzotično i veoma ukusno, a drugi njihov nacionalni specijalitet je burgutu, rakija od šećerne trske. Za počasnog kralja plemena Igbo krunisan sam u znak velikog prijateljstva, gostoprimstva i izuzetno uspešne petnaestogodišnje saradnje, na šta sam im ja veoma zahvalan i ponosan", objašnjava Savić.

Savić je rođen u Kuršumliji 1947. godine, a za svoje ime Molotov saznao je tek pri upisu u geodetsku školu, kada je priložio krštenicu koju su mu svojeručno potpisali kum Miloje i pop Trojko. No, prezime Staljinovog ministra u njegovom imenu nije mu smetalo da putuje po celom svetu i učestvuje u izgradnji najvećih svetskih investicionih projekata.

U početku svoje geodetske karijere učestvovao je na izgradnji domaćih brana Batlave, Gračanke i Mratinje, a zatim Čira Piure u Peruu, Kiambere u Keniji, autoputa Kuala Lumpur – Singapur, a poslednjih petnaest godina u Nigeriji, na izgradnji infrastrukture novog glavnog grada Abudže, rafineriji nafte i tečnog gasa na ostrvu Boni Island i velikog broja puteva i pruga u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji Crnog kontinenta.

U Nigeriji se najduže zadržao i stekao mnogo dobrih prijatelja i na kraju svega toga, ta prijateljstva su i krunisana ovom počasnom kraljevskom titulom.

(Kurir.rs/Top novosti/Miloš Ivanović/Foto: Top novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NIKO SE NIJE SLOMIO KAO ONA: Voditeljka vremenske prognoze OKLIZNULA se uživo u emisiji! MILIONI SE HVATALI ZA STOMAK OD SMEHA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track