(FOTO) SEOSKU ŠKOLU KOD TOPOLE ČUVA HRAST ZAPIS STAR 300 GODINA: Meštani Lipovca poštuju ga kao sveto drvo i još pamte strašnu smrt mlade Julke (17)
Foto: Youtube Printscreen

Obim stabla MU je 6,5 metara

(FOTO) SEOSKU ŠKOLU KOD TOPOLE ČUVA HRAST ZAPIS STAR 300 GODINA: Meštani Lipovca poštuju ga kao sveto drvo i još pamte strašnu smrt mlade Julke (17)

Srbija -

TOPOLA - U selu Lipovac u dvorištu četvorogodišnje škole nalazi se hrast, prema rečima meštana star je preko 300 godina. Obim stabla je 6,5 metara.

Hrast svojom krošnjom pravi hladovinu mališanima za vreme školskog odmora, tu je i seoska ambulanta kao i sportski teren koji već godinama unazad okuplja omladinu na druženje i sportske aktivnosti. Nekada su se održavali „seoski panađuri“ uz muziku. Meštani sela kažu da su prilikom izgradnje sportskog terena pronađeni ostatci skeleta za koje se smatra da pripadaju Turcima.

foto: Printscreen/Facebook

Stanovnici sela Lipovac ovaj hrast poštuju kao sveto drvo. Najstariji građani u selu pričaju da su Kalabićevi četnici iz sela Vlakča februara 1944. godine ubili 17- godišnju devojku Julku Bošković koja je bila rodom iz Vrbice. Devojka je ubijena jer je sarađivala sa partizanima.

Uhvatili su je četnici u selu Banja gde je živela u kući Dragiše Tomkovića nakon što je pobegla iz Vrbice. Četnici su iz Vlakče pod komandom Borisava Obradovića pronašli Julku u Banji i podvrgli mučenju. Ubijenu devojku su doneli u selo Lipovac i njene pletenice vezeli za grane hrasta, njen leš bio je opomena za sve partizanske saradnike.

Hrast „Zapis“ je mesto gde se svake godine održavaju litije i liturgija na dan seoske slave prvog dana Trojica. 1973. godine hrast je bio inspiracija da se osnuje slikarska kolonija i baš ovaj hrast se našao na mnogim platnima uspešnih i poznatih slikara koji su posetili ovo selo. Smatra se svetim drvetom, grane koje se odlome od starosti ili zbog vetra se ne pomeraju.

(Kurir.rs/TopPres/Foto: Youtube printscreen/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track