(FOTO) PEKARA KOLIKO HOĆEŠ, ALI DOBRIH BUREGDŽIJA MALO: Sve više đaka u Prokuplju obučava se za pravljenje bureka
Foto: Biljana Roganović

POPULARNO ZANIMANJE

(FOTO) PEKARA KOLIKO HOĆEŠ, ALI DOBRIH BUREGDŽIJA MALO: Sve više đaka u Prokuplju obučava se za pravljenje bureka

Srbija -

U pekarskoj radionici Polјoprivredne škole “Radoš Jovanović Selјa” od decembra prošle godine učenici su počeli da prave razne vrste bureka. Na taj način učenici koji su u ovom smeru na vreme se spremaju za kasniji rad.

"Mnogim prokupačkim i blačkim pekarama nedostaju majstori za pravlјenje bureka. Zbog toga smo se opredelili da u sklopu proizvodne prakse đake naučimo pravlјenju i ovog proizvoda", izjavila je profesor prehrambene grupe predmeta Polјoprivredne škole Tatjana Ranđelović dodavši da su učenici trećeg razreda, koji su obrazuju za zanimanje pekar, pokazali izuzetnu zainteresovanost i želјu da što više savladaju veštine pravlјenja bureka.

foto: Biljana Roganović

Prema njenim rečima vlasnici mnogih pekara izrazili su potrebe za zaposlenje dobrih i školovanih pekara.

Direktor Polјoprivredne škole Nebojša Belić kaže da je jedna blačka pekara izrazila želјu da tokom školovanja stipendira 10 učenika.

"Nakon završetka školovanja i zaposlenja vlasnik pekare bi našim učenicima obezbedio dodatku obuku u renomiranim pekarama u Sloveniji i Italiji", rekao je direktor dodavši da su pekari izuzetno traženi na tržištu rada.

Iako bukvalno na svakom ćošku u Prokuplјu i Blacu ima burekdžijskih radnji, svega nekoliko se mogu pohvaliti dobrim burek majstorima, pa su oni u poslednje vreme postali zlata vredni.

(Kurir.rs/B.R.)

Foto Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track