(KURIR TV) HAOS U KRAGUJEVCU: Pobuna naroda u naselju Beloševac zbog smene sveštenika PRIVEDENO ŠESTORO PAROHIJANA!
Foto: Dragomir Alemić

nezadovoljni odukom vladike

(KURIR TV) HAOS U KRAGUJEVCU: Pobuna naroda u naselju Beloševac zbog smene sveštenika PRIVEDENO ŠESTORO PAROHIJANA!

Srbija -

Pripadnici kragujevačkog MUP-a priveli su šestoro građana u Osnovno javno tužilaštvo zbog protesta u naselju Beloševac, kada se narod pobunio protiv odluke NJP vladike Jovana da premesti sveštenika Sašu Ognjenovića.

Prijave su podnete protiv Milutina Bulatovića, Srđana Ilića, Mirjane Radosavljevića, Slobodanke Radovanović, Milena Raovanović i Tankosave Stefanović. U ovom trenutku je trenutno saslušanje.

Kako nam je rekao rođak jednog od osumnjičenih MUP je podneo krivičnu prijavu zbog sprečavanja novog sveštenika da obavlja verski obred u ovom mestu posle protesta građana.

Ispred zgrade Osnovnog tužilaštva spontano se okupilo pedesetak građana koji su došli da daju podršku svojim komšijama.

Protiv odluke episkopa Jovana organizovana je peticija na koju je potpis stavilo gotovo svih 2300 parohijana, a dogadjaji koji su počev od novembra prošle godine usledili ne pamte se u istoriji šumadijske eparhije.

Na Svetog Nikolu narod je sam sekao slavski kolač u porti crkve, i po kućama bojkotujući odluku vladike. Novog sveštenika i dalje ne prihvataju.

Bilo je čak i „bliskih susreta“ a razgnevljeni narod nije štedeo reči protiv vladike, koji svojim čudnim kadrovskim odlukama po ko zna koji put izaziva bes Šumadinaca. Vladika je i tokom prethodnih protesta izbegao linč kada su nezadovoljni građani blokirali njegov džip, ispred crkve, a čak je i pozvao policiju da ga evakuiše.

foto: Printscreen RTv Melos

-Ovu crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Lazaru gradili su naši dedovi, očevi, mi. Sveštenik Saša se saživeo sa nama, razume probleme građana, pravi je pastir. Sumnjamo da je novac sve odlučio jer je opštepoznato da je sadašnji vladika veliki hedonista a u našu prohiju hoće da dovede sina svog blagajnika- kaže Srdjan Butačević ovdašnji meštanin.

Uglavnom skoro svih 2300 parohijana koji su potpisali peticiju za oca Sašu ima samo reči hvale. Kažu da je duhovne vrednosti stavio ispred materijalnih, da se srodio sa narodom u ovih deset godina koliko je u Beloševcu. Pominje se i organizovani odlazak pred Patrijaršiju u Beogradu.

foto: Printscreen RTv Melos

VLADIKU ČUVA ŽANDARMERIJA

Crkvu u Beloševcu juče je obezbeđivala žandarmerija. Vladika Jovan je služio liturgiju. Intervencija žandarmerije usledila je posle dojave da se u porti pripremaju demonstracije. Inače, i građani su podneli krivičnu prijavu protiv novog sveštenika Milovana Antonijevića, zbog toga što je zamenio brave na crkvi i sprečio ih da obavljaju verski obred.

NEČUVENO

Zabranili im pristup crkvi! Kako nam je izjavila Jelena Damljanović, portparol Osnovnog suda u Kragujevcu sudija za prethodni postupak odredio je svim okrivljenima iste mere. Prva je zabrana prilaženja i komuniciranja na razdaljini od sto metara a druga je zabrana posećivanja crkvi Svetog Cara Lazara u Beloševcu. Ove mere traju do okončanja postupka a ukoliko neko bude prekršio zabrane suda, protiv njega će biti primenjene teže sankcije.

(Kurir.rs/Dragomir Alemić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZNAJU NEŠTO O UBISTVU IVANOVIĆA? Evo prema kome bi mogla da vodi istraga o zločinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track