SRBIJA SUTRA PLIVA ZA ČASNI KRST: Mladići i devojke spremni za Bogojavljensku trku
Foto: AP

tradicija na veliki hrišćanski praznik

SRBIJA SUTRA PLIVA ZA ČASNI KRST: Mladići i devojke spremni za Bogojavljensku trku

Srbija -

Širom Srbije sutra će, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

foto: Fonet

Centralna manifestacija plivanja za Časni krst u Beogradu biće na Zemunskom keju, a organizatori su opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda. To će biti 21. plivanje za Časni krst u Zemunu.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova Liturgijom u Hramu sveta oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst biće održabi na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorda, opštine Čukarica i "Ada Ciganlija".

foto: Promo

Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorda i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana Jezero , održati tradicionalna molitva na jezeru.

Start trke je u 12.15 casova, a za Časni krst plivače više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva. Bogojavljensko nadmetanje biće organizovano na Dorćolu kod Sportskog centru Milan Gale Muškatirović, u organizaciji SVEBOR-a i uz podršku opštine Stari Grad. Očekuje se 80 prlivača, a trka počinje u 12 časova.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je izjavio, povodom Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, da će ovogodišnje plivanje 19. januara još jednom pokazati snagu srpske tradicije i uputiti simbolicnu poruku vraćanja korenima.

"Bogojavljensko plivanje je tradicija koja ima višestruki znacaj, a pre svega predstavlja fizicki podvig plivača u veoma teškim vremenskim uslovima. Oni na taj način pokazuju da vera pobeđuje i da su volja i duhovnost nešto što svi nosimo u sebi," rekao je Mladenović.

foto: AP

Prema njegovim rečima, ovo je jedna od manifestacija koja je uvrštena u program "Beogradske zime", čime je na neki način spojen duhovni i svetovni karakter.

Plivanje za krst biće odganizovano i u drugim gradovima u Srbiji. Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održaće se u Ćupriji u Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Ćuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine. Krst će u Veliku Moravu u Ćupriji biti spušten sa mosta a plivači će krenuti iz parka kraj Morave.

Plivanje za časni krst u Ćupriji biće održano posle liturgije u mesnoj crkvi koja počinje u osam sati i litije koja će proći centralnim ulicama grada. Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati.

Najavljeno je učešće oko 40 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

U Čačku je za vađenje zaleđenog Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave prijavljeno 110 takmičara, medu kojima su i tri devojke, najavio je Sportski centar Mladost koji organizuje manifestaciju.

foto: AP

Program za ovogodišnju manifestaciju počinje liturgijom u čačanskoj crkvi od osam sati, nastavlja se litijama, plivanjem za Bogojavljenski krst i završava Svečanom akademijom u Velikoj sali Doma kulture u 19 sati. Plivanje je organizovano na gradskoj plaži u Čačku.

Na Pešterskoj visoravni koju nazivaju i srpski Sibir u petak će prvi put za časni krst zaplivati 14 takmičara od kojih je jedna devojka. Plivanje za Bogojavljenski krst održaće se na reci Uvac u podne, posle litija koje počinju u 11 časova ispred crkve Sv. Petra i Pavla.

Plivanje se organizuje uz blagoslov Eparhije Mileševske i Hrama Svetog Petra i Pavla u Sjenici.

Drugu godinu za redom 19. januara na Bogojavljenje, sa početkom u 11 časova na Južnoj Moravi u Vladičinom Hanu biće organizovano plivanje za Časni krst.

foto: Wikipedia

U Vlasotincu će biti organizovano 12.Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Vlasini, a traka će početi tačno u podne.

Uz učešće više stotina plivača na Rasini i Zapadnoj Moravi najavljeno je viteško nadmetanje za Časni krst u Šavranu i Beloj vodi kod Kruševca. Manifestacija će početi liturgijama u Crkvama Svete Trojice u Beloj vodi, Lazarici i Stopanji, a nastaviće se svecanim ispraćanjem Časnog krsta koji ce tradicionalno nositi potpukovnik maratonac Svetislav Pavlović.

Posle dočeka krsta u crkvama u Jasici i Kukljinu, uslediće litija ispred Crkve u Beloj vodi. Plivanje na Zapadnoj Moravi biće održano u podne, a organizatori tu očekuju oko 200 ucesnika...

U Valjevu prvi put povodom Bogojavljenja neće biti organizovano takmičenje za časni krst kod brane na reci Gradac zato što su prošle godine snažne bujice napunile branu zemljom i drugim otpacima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track