Registrovan prvi slučaj morbila u Valjevu
Foto: Shutterstock

Zaražena žena (43)

Registrovan prvi slučaj morbila u Valjevu

Srbija -

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu Biljana Rajković kaže da ne isključuje mogućnost da u narednom perioda bude još zaraženih ovim virusom

U Valjevu je registrovan prvi slučaj malih boginja. Obolela je 43-godišnja žena iz okoline Valjeva, a ovo je, od oktobra prošle godine, kad je po Srbiji počela da se širi epidemija malih boginja, prvi laboratorijski potvrđen slučaj morbila na teritoriji Kolubarskog okruga.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu Biljana Rajković kaže da ne isključuje mogućnost da u narednom perioda bude još zaraženih ovim virusom.

- Radi se o pacijentkinji koja radi u Beogradu i verovatno je tamo ostvarila kontakt sa obolelim. Ona nema dokumentaciju, ali misli da je vakcinisana ranije jednom dozom, što bi i odgovaralo njenom uzrastu. Ambulantno je lečena jer ima lakšu kliničku sliku - kaže Rajkovićeva.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je broj vakcinisanih protiv morbila veći u drugoj polovini 2017. godine u odnosu na prvih šest meseci prošle godine i dodaju da je sve više roditelja koji se odlučuju da vakcinišu svoju decu.

Kurir / S. S.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track