GUSANI TRENIRAJU PUNOM PAROM: Jačaju kljunove, krila i batkove
Foto: Saša Urošev

u susret gusanijadi u mokrinu

GUSANI TRENIRAJU PUNOM PAROM: Jačaju kljunove, krila i batkove

Srbija -

MOKRIN - Zabrinuti su Mokrinčani što snega nema ni od korova da zaštiti izniklu pšenicu i napupelo voće, ali se u ovom selu ipak sve beli, i to od guščijeg perja. Guščari su svoje ljubimce, odmah nakon novogodišnjim i božićnih praznika, uveli u višenedeljni trenažni proces. Nema se, kažu oni, više vremena za plandovanje jer gusani moraju što pre da ojačaju oštre kljunove, moćna krila i stamene batkove:

foto: Saša Urošev

-Da spremno dočekaju eliminaciona nadmetanja, ali i veliko finale 32. Gusanijade, koje je na program 25. februara, mogu samo na jedan način. Gusane njihovi vlasnici svakodnevno vode u višekilometarske šetnje. Ove sezone kljunove i krila, u tri uzrasne kategorije, ukrstiće čak 127 gusana, desetak više nego prethodne - kaže za Kurir Živica Terzić, predsednik guščarskog Udruženja “Belo pero” iz Mokrina.

Titulu brani četvorogodišnji Rodac, vlasnika Aleksandra Adamova iz Mokrina. On je nakon iscrpljujućih 11 minuta i 42 sekunde, lane u beg naterao četiri godine starijeg Margitaresa. Sve do tada je njegov gazda, Mokrinčanin Milorad Ristić, bio uveren da će mu Margitares, nakon 2015. godine, doneti drugu titulu. I upravo je ovaj epski megdan pokazao suštinu Gusanijade:

foto: Saša Urošev

-Gusani u ovo vreme, nošeni prirodnim nagonom za parenjem, ne prezaju da rivale išopaju krilima kako bi zaštitili svoje jato. Njihov duel uvek se završi tako što pobeđeni gusan ustukne. U najgorem slučaju ostane bez nekoliko pera manje, ali je važno reći i to da bi se isto desilo i da nismo 1986. godine pokrenuli Gusanijadu, koja je zvanično registrovana u UNESKO- navodi Terzić.

foto: Saša Urošev

Guščiji svet počiva na ljubavi

Sve se na svetu vrti oko žena, a tako je i u guščijem. U jatu koje prati prati mužjaka ima više ženki, ali mu je jedna miljenica. Njeno strastveno gakanje podiže gusanu adrenalin i uliva samopouzdanje. Moj Rodac je veliki emotivac. Ne znam kako bi finale proteklo da u naručju nisam doneo izabranicu njegovog srca koja je tada uganula nogu. Njena pojava i umilno gakanje bili su od presudne važnosti da istrpi sve nalete starijeg i iskusnijeg gusan. Rodac i njegova devojka su u našem guščijem svetu kao Romeo i Julija- ispričao je njegov gazda Aleksandar Adamov.

foto: Saša Urošev

Fajt trajao skoro 20 minuta

Najduži guščiji fajt desio se 2015. i to u polufinalu koja je trajalo 19 minuta i 57 sekundi. Tada je gusan Makoto Nagano pobedio Đanga, a prošle godine u prvom kolu ponovljen je isti rezultat. Najviše titula osvojio je gusan Acika, vlasnika Aleksandra Adamova. Acika je od 2006. do 2009. lemao sve od reda. Ovaj gusan ima 18 godina i svake godine je atrakcija na Gusanijadi.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track