RODE ŽIVE U VALJEVU, USKORO STIŽE 300. BEBA: Valjevski centar za vantelesnu među najuspešnijima u Srbiji
Foto: Youtube Printscreen

Brojni parovi otišli srećni iz ovog grada

RODE ŽIVE U VALJEVU, USKORO STIŽE 300. BEBA: Valjevski centar za vantelesnu među najuspešnijima u Srbiji

Srbija -

VALJEVO - Brojni parovi iz Srbije u želji za potomstvom obilazili su razne adrese u zemlji i inostranstvu, ali se malo zna da je Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu, iako najmlađi u Srbiji, po broju uspešno urađenih procedura jedan od najuspešnijih.

foto: Youtube Printscreen

Valjevski centar za VTO pri Opštoj bolnici oformljen je u decembru 2012. godine, a prve bebe rođene su u septembru 2013. godine. Od tada pa do danas rođeno je oko 300 beba.

Stručni tim ovog centra čine jedan ginekolog, tri embriologa i četiri medicinske sestre a rezultati su evidentni pa se bebe začete u ovom centru rađaju ne samo u Srbiji već i širom sveta.

- Imamo pacijente iz Makedonije, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, imali smo pacijente iz zapadne Evrope, pa čak i iz Amerike, a sada očekujemo da nam se rode dve bebe u Australiji, istakao je šef odseka za biopotpomognutu oplodnju dr Branko Budimirović.

foto: Youtube Printscreen

Prema njegovim rečima, prateći najsavremenije medicinske trendove odnedavno su ostvarili mogućnost krioprezervacije odnosno zaleđivanja embriona.

- Pripreme za vantelesnu oplodnju sa sobom nose stresove koji ne idu na ruku pacijentima. Kada je vantelesna opodnja u pitanju i neizbežne hormonske stimulacije, žene imaju priliku da višak embriona zalede i na taj način izbegnu ponovne terapije, a šansa za uspehom je identična kao kod svežeg transfera - kazao je za Glas zapadne Srbije dr Budimirović.

Ova osmočlana ekipa stručnjaka nema radno vreme, već rade prema potrebama pacijenata.

foto: Youtube Printscreen

- Mi ne možemo da kažemo ja sutra neću doći na posao zato što je subota ili nedelja, praznik ili Nova godina, jer ovo je posao koji zahteva našu punu pažnju i vreme, ali ono što mi na kraju dobijemo kao rezultat je nešto što nema cenu, a to je novi život - kaže embriolog Mirka Đorđević.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme sve stariji bračni partneri dolaze na postupak VTO, ali posle 35. godine šansa za ostvarivanjem trudnoće dramatično padaju pa se zato ženama preporučuje da odluku o majčinstvu donesu što ranije jer su dvadesete godine za to idealne.

Kako bi olakšali rad ovog renomiranog centra Grad Valjevo preuzeo je na sebe finansiranje jednog embriologa kao i učešće u nabavci pojedinih medicinskih aparata.

-Život je jači od svega, pogotovo ako ste sigurni u ono što radite, kao što je to ovaj tim na čelu sa dr Budimirovićem. Oni su pandan velikim centrima poput Višegradske i Narodnog fronta i tu nema sumnje, rezultati su tu, brojke su neumoljive i svaki dalji komentar je izlišan - kaže za Glas zapadne Srbije gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

foto: Youtube Printscreen

Gvozdenović dodaje da očekuje da će Ministarstvo zdravlja prepoznati značaj centra za VTO i u većem obimu pomoći razvoj ovog odeljenja, jer je ovo jedini centar koji radi na sekundarnom nivou. Iako imaju povećan obim posla u valjevskom centru za VTO ne postoji lista čekanja a tristotu bebu očekuju za par meseci.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track