PROKUPLJE: Sumnjivo trošenje novca Povereništva za izbegle i raseljene
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

ISTRAGA U TOKU

PROKUPLJE: Sumnjivo trošenje novca Povereništva za izbegle i raseljene

Srbija -

Inspektori za privredni kriminal u Prokuplju već duži vremenski period proveravaju svu dostupnu dokumentaciju u vezi rada i trošenja para građana u Povereništvu za izbegla i raseljena lica u Prokuplju, što je potvrdio i sam predsednik Opštine Aleksandar Simonović.

Ipak, on nije mogao da komentariše izveštaj internog revizora gde, na osnovu kontrole za period od 2010. do 2016. godine, nisu opravdana sredstva u iznosu od preko 32 miliona dinara, pišu Južne vesti.

Privredni kriminal je već duže vreme uključen u sva dešavanja vezana za Povereništvo, tako da ja ne bih ništa komentarisao dok traje istraga – rekao je kratko Simonović.

Inače kako saznajemo, u izveštaju internog revizora po godinama, za 2010. smatra se neopravdanim preko 6,3 miliona dinara, u 2011. oko 4,9 miliona, zatim 2012. godine 6,8 i 2013. preko 13,1 miliona dinara. U 2014. godini nisu opravdana sredstva u iznosu od 776.650 dinara, dok je u 2015. godini neopravdano "svega“ 30.000 dinara.

Sva sredstva iz 2016. u iznosu od 16.262.681 dinara su opravdana potrebnom dokumentacijom, dok tokom 2017. godine nisu ni pristizala sredstva za projekte Povereništva, baš zbog toga jer prethodno nije valjano opravdan dobijeni novac.

U izveštaju revizora u koji smo imali uvid, a koji je zaveden na pisarnici opštine 26. aprila 2017. godine stoji da je poverenik u 2010, 2011. i delom 2012. godine bila Gordana Janković, inače funkcioner lokalnog SPS, dugogodišnji član Opštinskog veća Prokuplja, a sada radnik Apoteke Prokuplje i odbornik prokupačke Skupštine.

Od sredine 2012. godine njeno mesto je zauzeo Aleksandar Miljković, takođe član iste stranke koji je široj javnosti poznat jer se pojavljivao u jednom predizbornom spotu SNS-a i on je na mestu prvog čoveka prokupačkog Povereništva bio do 2015. godine kada je umesto njega postavljen Vojkan Ristić koji je i danas na toj funkciji.

Ono što je zajednički zaključak revizora tokom kontrole u slučaju Jankovićeve i Miljkovića je konstatacija da je sva dokumentacija bespravno otuđena.

Zaposleni radnici su dali izjavu koja je identična i u slučaju Jankovićeve i Miljkovića, da su oni do završetka mandata u potpunosti bespravno otuđili svu dokumentaciju vezanu za period koji su obavljali kao poverenici, te da je bilo nemoguće utvrditi zakonitost poslovanja i novčanih transakcija vezanih za taj period – kaže se u izveštaju interne revizije.

Inače, svi projekti Povereništva za izbegla i raseljena lica finansiraju se od strane Komesarijata za izbeglice i migracije, uz učešće opštine od 5 do 10 odsto.

Kurir.rs/Južne vesti/Lj.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track