(FOTO) GUSANIJADA U MOKRINU: Letelo perje na sve strane, Margitares nadjačao i u beg naterao Batafona
Foto: Saša Urošev

ODRŽANO NEOBIČNO TAKMIČENJE

(FOTO) GUSANIJADA U MOKRINU: Letelo perje na sve strane, Margitares nadjačao i u beg naterao Batafona

Srbija -

MOKRIN- Od Margitaresa, stamenog osmogodišnjeg ljubimca Milorada Ristića iz Mokrina, niko na svetu nema jači guščji alat za tuču u vidu oštrog kljuna, i kao stena jakih krila.

foto: Saša Urošev

U finalu 32. “Gusanijade”, nakon iscrpljujćih 9 minuta i 44 sekunde, Margitares je nadjačao i u beg naterao godinu dana mlađeg Batafona, Mirka Jolića, takođe iz Mokrina.

Margitares je njegovom ponosnom vlasniku po drugi put omogućio da se u narednih 365 dana šepuri titulom svetskog šampiona:

foto: Saša Urošev

- Margitares se tako zove jer potiče iz južnobanatskog sela Margita. Lane je u velikom finalu bio nadjačan, ali je 2015. nadmoćno trijumfovao. Moj gusan ima veliko srce, a od njega se ne bi odvojio ni da mi daju Beograd na vodi. Drugoj šampionskoj tituli najviše se obradovao moj sinčić Bogdan- rekao je Kuriru Ristić, inače poznati mokrinski poljoprivrednik.

foto: Saša Urošev

Kako to stroga pravila nalažu, protivnici koji nemaju oči da vide jedan drugog, nošeni grlenim gakanjem ženki, sreli su se na sredkokraći između svojih avlija. Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo pero”, podseća da su ovogodišnja nadmetanja, u tri uzrasne kategorije, okupila čak 127 gusana, a počela su još sredinom decembra.

foto: Saša Urošev

Neobično takmičenje zvanično je registrovano u UNESKO, a održava se od 1986. godine.

Sve za ljubav

Svako će vam u Mokrinu potvrditi da i guščiji svet počiva na ljubavi. U jatu koje prati prati mužjaka ima više ženki, ali mu je jedna miljenica. Njeno strastveno gakanje podiže gusanu adrenalin. Nošeni prirodnim nagonom, i kada nisu pod prismotrom vlasnika, zarad naklonosti ženki, gusani se nadmeću braneći svoja jata.

(Kurir.rs/S.Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track