SNEG PADA U CELOJ SRBIJI: Putevi prohodni, ali ne krećite nigde bez zimske opreme, najviše problema u borskoj i zaječarskoj opštini
Foto: Beta/Dragan Gojić

saobraćaj otežan

SNEG PADA U CELOJ SRBIJI: Putevi prohodni, ali ne krećite nigde bez zimske opreme, najviše problema u borskoj i zaječarskoj opštini

Srbija -

Svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni su za saobraćaj, a putarska preduzeća rade 24 časa, angažujući sve raspolože radnike i mehanizaciju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

foto: FoNet, Saša Đorđević

Na čišćenju snega sa državnih puteva angažovane su sve raspoložive snage 24 putarska preduzeća - 2.342 radnika u jednoj smeni, uključujući putare, tehničare, mašiniste i vozače, i više od 1.100 vozila i mašina za čišćenje snega.

Iako sneg pada gotovo u celoj Srbiji, zahvaljujući stalnom dežurstvu i radu putara u punom kapacitetu svih 15.000 kilometara državnih puteva prohodno je za saobraćaj, uključujući granične prelaze kao i puteve do planinskih centara.

foto: Beta/Dragan Gojić

Na sve učesnike u saobraćaju apeluje se da ne kreću bez obavezne zimske opreme i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dala je nalog svim nadležnim javnim preduzećima i agencijama iz svog resora da zbog ledenih dana i snežnih padavina podignu nivo pripravnosti i budu spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu, navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je večeras da je na teritoriji Zaječara, na putevima prvog prioriteta, mestimično stvaranje snežnih nanosa usled vetra, a da je kod Golog brda usled smetova jedna kolovozna traka zatvorena za saobraćaj.

foto: Beta/Dragan Gojić

U saopštenju se navodi da je moguć led na putnom pravcu Draževac – Meljak.

Do 07.03.2018.godine, od 07.00 časova do 18.00 časova izvodiće se radovi na demontaži stare i montaži nove sigurnosne ograde za vozila i uređenju bankina, na deonici Gazela – Sava Centar - Tošin Bunar – petlja Zmaj, u pravcu Beograd – Dobanovci.

Za saobraćaj će biti zatvorena zaustavna - desna saobraćajna traka, svakog dana parcijalno u potezima do 1,5 kilometar.

Zbog obrušavanja kamenog propusta na deonici Miljević-Zelenik, u naselju Miljević, saobraćaj je privremeno zatvoren, a vozila se usmeravaju na alternativni pravac lokalnom saobraćajnicom kroz naselje Miljević: Braničevo - Miljević - Zelenik Neprohodni su sledeći putni pravci zbog radova na izgradnji mosta preko reke Cernice: Šabac - Volujac - Zavlaka - Banja Badanja - Krupanj – Gračanica.

foto: Beta/Dragan Gojić

Takođe su neprohoddni putni pravci trećeg prioriteta na koje se mehanizacija upućuje nakon čišćenja državnih puteva prvog i drugog prioriteta: Donji Milanovac - Majdanpek - Debeli Lug - Jasikovo – Žagubica, Kaona - Livade, Odvraćenica - Preko Brdo.

Na naplatnim stanicama na auto-putevima u Srbiji nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične policije u 17.15 časova, na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci zadržavanje za teretna motorna vozila na izlazu je 120 minuta, a na graničnom prelazu Preševo zadržavanje za teretna motorna vozila na izlazu je 300 minuta. Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja.

JP Putevi Srbije Apeluju da svi učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije do 2. marta na području Srbije očekuju ledeni dani i povećanje visine snežnog pokrivača, a u petak 2. marta i ujutro u subotu 3. marta kiša koja će se mestimično lediti na

tlu.

foto: FoNet, Saša Đorđević

Zbog snega jakog intenziteta, praćenog jakim vetrom i jako niskom temperaturom, na teritoriji Timočke i Negotinske krajine na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila na više putnih pravaca.

Mehanizacija RTB-a krči rudničke, ali i seoske puteve

Snežna mećava praćena jakim vetrom, uz vrlo niske temperature, izazvala je velike probleme na putevima u borskoj opštini, u rudnicima teška mehanizacija RTB-a krči rudničke, ali i seoske puteve.

Rudarsko-topioničarski basen Bor, sa dva utovarivača, pomaže ekipi lokalnih putara i radnicima JKP 3. oktobar da probiju put ka selu Bučje, gde je u smetu ostao zavejan autobus Bortravela koji je povezao drugu smenu basenskih radnika na posao.

Jak vetar stvara snežne nanose u celoj opštini, pa su putevi slabo prohodni i ka Luki, Oštrelju, Gornjanu i Metovnici.

Snežna mećava praćena jakim vetrom, koja je danas okovala Bor, za manje od pola dana gotovo je paralisala saobraćaj u opštini, a rad na površinskom kopu

Veliki Kivelj učinila izuzetno teškim.

foto: FoNet, Saša Đorđević

Imamo problema sa strujom jer nam je kompletna elektromreža pod snegom. Dešavaju se "iskakanja", mašine nam na kratko ostaju bez struje, ali radnici su non-stop na terenu i trude se da zastoji ne traju dugo, rekao je upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

U saopštenju se navodi da je upravnik naveo da zbog veoma niske temperature, koja je u jednom delu dana bila i minus 14 stepeni, ni so kojom se posipaju rudnički putevi nije bila efikasno rešenje jer je dolazilo do proklizavanja, a teški kamioni - damperi su šlajfovali.

I u rudniku je k'o na Čestobrodici. Ovde je saobraćaj u malom, pa smo i mi veoma oprezni. Radi se otežano i usporeno, kaže Delić.

Mehanizacija RTB-a, kako je saopšteno, danonoćno će biti na raspolaganju lokalnim putarima da što pre raščiste puteve ka ovim selima borske opštine.

(Kurir.rs/FoNet/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track