SPASENA BAKA IZ ZAVEJANOG SELA: Odbijala pomoć, ali joj pomogli uprkos protivljenju
Foto: Tatjana Stamenković

Nevreme zarobilo staricu u Grbavčetu

SPASENA BAKA IZ ZAVEJANOG SELA: Odbijala pomoć, ali joj pomogli uprkos protivljenju

Srbija -

Sedamedestdevetogodišnja baka iz svrljiškog sela Grbavče, juče je zbrinuta u Gerontološkom centru u Knjaževcu zahvaljujući spasilačkoj akciji u kojoj su učestvovali vatrogasci, Centar za socijalni rad i ekipa svrljiškog Doma zdravlja.

Spasioci su se jedva probili do njene kuće jer je selo potpuno zavejano, a put do staričine kuće jedva je prokrčilo vozilo tamošnje komunalne službe, nakon čega su vatrogasci bolesnu ženu izneli do sanitetskog vozila.

Ljutomir Davidović, direktor svrljiškog Doma zdravlja kaže da je ova ustanova reagovala odmah po saznanju da je bolesnoj starici potrebna pomoć.

- Da sa bakom nešto nije u redu posumnjale su komšije videvši da se iz njene kuće ne vije dim. Kada su je obišli, ustanovili su da je vezana za krevet, da nema šta da jede, i da se smrzava. Obavestili su nas da joj je neohodna lekarska pomoć i mi smo još prošlog četvrtka poslali ekipu u ovo selo.

Međutim, ona je odbila da napusti kuću iako je evidentno bila u teškom i zapuštenom stanju. U nedelju smo ponovo poslali ljude ali je ona ostala pri svojoj odluci, što je potvrdila i pismeno. U ponedeljak su se vremenske prilike pogoršale, temperatura je bila veoma niska, napadao je sneg i odlučili smo da uprkos njenom protivljenju, pokušamo da joj pomognemo.

Obavestili smo Centar za socijalni rad i vatrogasce i jutros smo krenuli po nju - priča Davidović.

- Dodaje, da nije bilo nimalo jednostavno stići do ovog zabačenog svrljiškog sela.

- Zbog visokih smetova, komunalno vozilo je išlo ispred spasilačke ekipe kako bi im omogućilo prolaz. Starica je preuzeta i obezbeđen joj je smeštaj u Geronotološkom centru u Knjaževcu – dodaje Davidović.

- Prema nezvaničnim saznanjima, baka će biti pod daljom brigom Centra za socijalni rad jer nema bližih srodnika.

(Kurir.rs/D.K. Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track