(FOTO) HAOS U PROKUPLJU I ŽITORAĐI: Poplavljena naselja, proglašeno vanredno stanje! EVAKUISANO 80 MEŠTANA!
Foto: Biljana Roganović

EKIPE NA TERENU

(FOTO) HAOS U PROKUPLJU I ŽITORAĐI: Poplavljena naselja, proglašeno vanredno stanje! EVAKUISANO 80 MEŠTANA!

Srbija -

PROKUPLJE – Od jutros je zbog ogromnog porasta reke Toplice proglašeno vanredno stanje u Prokuplju i za sada je zbog poplave evakuisano 80 osoba, od čega je 35 dece.

foto: Biljana Roganović

Trenutno je stanje kritično, jer se brani naselje Guba i Liparsko naselje. Voda je u naselju Guba probila bedem i poplavila deo kuća, a u Liparskoj samo oranice.

foto: Biljana Roganović

I dok se većina građana plaši nadolaska vode, ima i onih koji u svemu vide vajdu. Naime, kao i uvek visok nivo reke Toplice ponese i drva, pa je na prokupačkom keju „gužva“ oko toga ko će pre da dohvati balvan iz reke. Pre tri godine je tako dete upalo u Toplicu i jedva su ga izvukli.

Kako su kod brda Hisar poplavljena i oba bunara, pola grada nema vodu, kao i nekoliko sela u okolini Prokuplja.

foto: Biljana Roganović

"Za poslednje pet godine Toplica nije bila veća i ulažemo maksimalne napore da zaštitimo pre svega građanstvo, a zatim i materijalna dobra. Problem će tek stvoriti sneg, koji se topi, kao i kiša koja povremeno pada. Ipak, učinićemo sve što je u našoj moći da suzbjemo vodenu stihiju", kazao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

foto: Biljana Roganović

On je sa volonterima i zaposlenima u Javnom preduzeću „Hammeum“ na terenu i postavljaju džakove kako bi sprečili dalje izlivanje Toplice.

foto: Biljana Roganović

Evakuisani su smešteni u Sokolskom domu u centru grada i o njima se staraju volonteri Crvenog krsta Prokuplje.

foto: Biljana Roganović

Tek popodne očekuje se novi vodeni talas, a prema poslednjim merenjima nivo reke Toplice u mernoj stanici Pepeljevac kod Kuršumlije, koja pripada Hidrometeorološkom zavodu je 250 santimetara.

Kritično i u Žitorađi

Zbog obilnih padavina i izivanja reke Toplice u Opštini Žitorađa proglašena je vanredna situacija. Najugroženije je naselje Grivac, gde je voda ušla u podrume nekoliko kuća.

foto: B.R.

"Sva raspoloživa mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća je na terenu i činimo sve što je u našoj moći da sprečimo dalje plavljenje", kazao je predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

Žitorađa
Žitorađafoto: Kurir

Kako se saznaje, meštani ovog naselja su imali i ranije probleme, ali je navodno bivša opštinska vlast ignorisala probleme građana naselja Grivac.

1 / 4 Foto: Kurir

Pored ovog naselja ugrožena su i sela prema Doljevcu, jer se izlila Jugbogdanovačka reka. Problema sa izlivanjem Toplice ima i na čitavo potezu od Prokuplja do Doljevca, a voda brzo raste, jer pored otapanja snega sve vreme pada i kiša.

Okolina Doljevca
Okolina Doljevcafoto: Tanja Jovanović Cvetković

Zbog izlivanja bujičnih potoka koji su ugrozili četiri sela, proglašena je vanredna situacija u Doljevcu, potvrdio je predsednik opštine Goran Ljubić.

Okolina Doljevca
Okolina Doljevcafoto: Tanja Jovanović Cvetković

(Kurir.rs/B.R./Foto: B.R.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo kako su gradjani pobedili banke u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track