ADAŠEVCI: Vlada Japana obezbedila pomoć izbegličkoj deci i porodicama
Foto: UNHCR

raspodela prolćne i letnje obuće

ADAŠEVCI: Vlada Japana obezbedila pomoć izbegličkoj deci i porodicama

Srbija -

BEOGRAD – Japanska kompanija UNIQLO, kao UNICEF-ov globalni partner, obezbedila je ukupno 6.500 odevnih predmeta za pomoć deci izbeglicama i migrantima u Srbiji, od kojih su neki podeljeni tokom zimskih meseci.

Danas je u Prihvatno-tranzitnom centru za izbeglice i migrante u Adaševcima UNICEF započeo sa raspodelom prolećne i letnje odeće koju je UNIQLO obezbedio za decu i bebe koji su zaglavljeni u Srbiji.

UNICEF-ov odgovor na izbegličku i migrantsku krizu su omogućili njegovi donatori i partneri, kao i Vlada Republike Srbije, koja je odobrila prisustvo UNICEF-a u izbegličkim centrima. Ceremoniji primopredaje su prisustvovali Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, ambasador Japana u Republici Srbiji, Nj.E. Juichi Takahara, direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot, i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Hans Friedrich Schodder.

Pored prošlogodišnje finansijske podrške UNICEF-u i UNHCR-u u njihovom radu vezanom za izbegličku i migrantsku krizu u Evropi, Vlada Japana je u 2016. godini obezbedila dodatna nepovratna sredstva u iznosu od 4,57 miliona američkih dolara za odgovor na izbegličku i migrantsku krizu u Srbiji.

UNICEF je izdvojena sredstva koristio za pomoć deci i ženama izbeglicama i migrantima i za obezbeđivanje adekvatnih i bezbednih dečijih kutaka i kutaka za majke i bebe, za ishranu i nabavku zimskih stvari; dok UNHCR koristi svoj deo dodeljenih sredstava za projekat „Urgentna pomoć za izbegličku krizu u Srbiji“.

„Deca su među najranjivijim kategorijama migranata i svaka pomoć je dobrodošla. Vlada Republike Srbije ulaže velike napore da na najbolji način odgovori na ozbiljne migratorne izazove. Jedan od tih odgovora bio je i preuređenje motela Adaševci u Prihvatno-tranzitni centar. Saradnja sa UNICEF-om je uvek bila na visokom nivou i to partnerstvo ćemo negovati i u budućnosti. Zahvaljujem na donaciji Vladi Japana i UNICEF-u“, rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

„Vlada Japana pruža bespovratnu pomoć u vrednosti od oko 7 miliona američkih dolara za sprovođenje projekata pomoći izbeglicama i migrantima kroz međunarodne organizacije kao što su UNICEF, UNHCR, UNDP, Međunarodna organizacija za migracije i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i pruža direktnu pomoć u vrednosti od oko pola miliona američkih dolara opštinama koje su pogođene migrantskom krizom“, rekao je ambasador Takahara, dodajući da će Japan nastaviti da bude aktivan u rešavanju izbegličke krize u Evropi i na Bliskom istoku, kao odgovoran član međunarodne zajednice i veliki zagovornik bezbednosti ljudi.

Direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot, naglasio je da je urgentna pomoć koju je UNICEF pružao izbeglicama i migrantima bila fokusirana na decu.

„Želim da zahvalim Vladi Japana na kontinuiranoj podršci radu UNICEF-a, kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou. Velikodušan finansijski doprinos Japana je pomogao UNICEF-u da obezbedi sigurne kutke za decu izbeglice i migrante u kojima oni mogu da se odmore, igraju i dobiju psihosocijalnu podršku od strane kvalifikovanog osoblja, kao i prostorije u kojima žene mogu da doje u privatnosti i da pripreme i obezbede svojoj deci hranu koja je odgovarajuća za njihov uzrast. UNIQLO-ova donacija odeće upotpunila je zalihe kako zimskih, tako i letnjih potrepština koje obezbeđujemo za decu i bebe.“

U obraćanju medijima, Hans Friedrich Schodder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, rekao je:

„Vlada Japana je jedan od najvećih donatora koji pomaže u radu UNHCR-a širom sveta. U Srbiji imamo kontinuiranu, pouzdanu saradnju od početka devedesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući velikodušnom doprinosu Vlade Japana, prošle godine smo pružili direktnu pomoć, poboljšali smo smeštajne i sanitarne uslove u prihvatnom centru u Preševu, gde je izbeglicama pružana pomoć od samog početka krize. Tokom narednih 12 meseci, UNHCR će nastaviti da pruža osnovnu pravnu i medicinsku pomoć, da unapređuje rad mobilnih timova naših partnera i da i dalje unapređuje životne uslove ljudi o kojima mi brinemo. Radujemo se nastavku dobre saradnje i zajedničkim aktivnostima.“

(Foto: UNHCR)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track