ANALIZE POKAZALE: Fekalije i krv ofarbale Dunav u crveno! Opasnost za zdravlje ljudi!
Foto: Twitter Pt

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio

ANALIZE POKAZALE: Fekalije i krv ofarbale Dunav u crveno! Opasnost za zdravlje ljudi!

Srbija -
Bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode

NOVI SAD - Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav.

U izveštaju se navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

Sve to, kako se navodi, utiče na zdravlje ljudi, kao i na ekosistem. U uzorcima je utvrđeno prisustvo eritrocita i leukocita. U vodi je pronađena i velika količina bakterija, najviše Ešerihije koli, ali je voda negativna na hemikalije poput pesticida, ugljovodonika, arsena, olova, hroma, bakra, nikla, cijanida...

"Prisustvo izolovanih bakterija i bioloških indikatora ima uticaj na zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije i istovremeno ukazuje na potrebu utvrđivanja mikrobioloških opasnosti koje ispoljavaju uticaj kako na čoveka, tako i na ekosistem. Analizirana otpadna voda je opterećena organskim materijama, a da li su to uobičajene vrednosti za taj ispust korisnik će utvrditi poređenjem sa pređašnjim rezultatima kontrole", navodi se u izveštaju Instituta.

Kako je taj kanalizacioni izliv u vezi sa brojnim zagađivačima, inspekcijama se predlaže da ispitaju svaki od njih, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

(RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track