BAKIN RECEPT STIGAO NA TAJLAND: Željko iz Kikinde deset godina živi od pravljenja sapuna!
Foto: Saša Urošev

Uspeh

BAKIN RECEPT STIGAO NA TAJLAND: Željko iz Kikinde deset godina živi od pravljenja sapuna!

Srbija -

Milion sapuna od kozjeg mleka napravljenih u vojvođanskoj kućnoj radinosti našlo kupce u celom svetu

Kada je pre deset godina Kikinđanin Željko Zeljković zbog tegoba sa kožnim oboljenjima odlučio da pomogne sebi i po bakinom receptu napravio sapun od kozjeg mleka kojim je izlečio ekcem na rukama, nije ni slutio da će do danas prodati više od milion komada.

Majstorski... Napravio i nekoliko džinovskih sapuna
Majstorski... Napravio i nekoliko džinovskih sapuna

Sapune proizvodi od svežeg, nekuvanog kozjeg mleka, takozvanim hladnim postupkom. Na taj način se ne gube kvalitetni sastojci i hranljive materije. Pored Srbije, regiona i cele Evrope, kupaca ima iz svih krajeva sveta, a našao ih je čak i na Tajlandu:- Kozji sapuni usporavaju starenje kože i regenerišu je. Poznato je da ih koriste osobe sa osetljivom kožom, oni koji su alergični na industrijske sapune, a posebno oboleli od ekcema i psorijaze. Glavni sastojak sapuna je kozje mleko, a koristim još mešavinu ulja - maslinovog, palminog, kukuruznog, bademovog, suncokretovog ili sojinog. Radi potpune saponifikacije, sapuni moraju da odleže pedeset dana. Svakog dana napravim oko 1.000 komada - kaže Zeljković i dodaje da je pH kozjeg mleka najpribližnija ljudskoj koži.On je napravio i nekoliko džinovskih sapuna od 2,5 kilograma.- Sapune traže obični ljudi, ali i estradne zvezde, glumci i političari. Kažu da je odličan za skidanje šminke. I jedna od najlepših žena svih vremena, egipatska kraljica Kleopatra, znala je za blagodeti kozjeg mleka - navodi Zeljović.

Svi hvaleKRITIKE NI ZA LEKU međuvremenu su još neki krenuli stopama preduzimljivog sapundžije sa severa Banata. Željko je nedavno dobio i sertifikat „Firma od poverenja“.- Svi hvale. Kritike ni za lek - sija od zadovoljstva Zeljković.

S. UROŠEV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track