BAUK SEPARATIZMA OPET VREBA: Sve više zahteva za nezavisnu Vojvodinu
Foto: Beta/Dragan Gojić

Zakuvavanje

BAUK SEPARATIZMA OPET VREBA: Sve više zahteva za nezavisnu Vojvodinu

Srbija -
Pokret "Mlada Vojvodina" zahteva ocepljenje Vojvodine od Srbije dok Vojvođanska partija i Vojvođanski klub hoće republiku

Dve registrovane, legalne organizacije Vojvođanska partija i Vojvođanski klub tvrde da oni ne žele da odvoje Vojvodinu od Srbije, već da “federalizuju” Srbiju, gde bi sadašnja pokrajina postala punopravna republika.

S druge strane, međutim, fantomski pokret “Mlada Vojvodina” zahteva otcepljenje od Srbije, piše Blic.

List navodi da članovi te grupe izvode akcije, poput ispisivanja grafita, pod okriljem noći, anonimni su i da se nisu registrovali pri nadležnim državnim organima.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je za “Blic” da će Vojvodina “vrlo verovatno dobiti status republike u narednih pet godina, a u narednih deset sigurno”.

- Planiramo da okupimo sve istomišljenike u jedan veliki pokret i da zajedno izađemo na pokrajinske i republičke izbore jer samo ulaskom u parlament možemo krenuti u borbu za promenu Ustava Srbije. Nama je cilj da Vojvodina dobije status republike, a ne otcepljenje od Srbije - ističe Kostićeva.

Slično govori i predsednik VP Aleksandar Odžić ali se on ogradio od ekstremnih zahteva “Mlade Vojvodine”.

- To što oni rade nije dobar način. Treba da izađemo na izbore, uđemo u parlament i za Vojvodinu izborimo veću zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast - rekao je Odžić za “Blic”.

Inače, Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u ponedeljak u Novom Sadu organizovali šetnju s koje su uputili zahtev za stvaranje nove republike.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track