BORE SE KAO LAVOVI: Žive bez struje i vode da bi im se deca školovala!
Foto: Milen đorđević

Napustili rodno mesto

BORE SE KAO LAVOVI: Žive bez struje i vode da bi im se deca školovala!

Srbija -
Drugog izbora nije bilo. Ili da napustimo sve i školujemo decu, ili da napuste školu i ostanu na planini „slepi kod očiju - kaže Radmila

KURŠUMLIJA - Radiša (53) i Radmila Milosavljević (49) iz planinskog sela Đake u opštini Kuršumlija napustili su svoju kuću i imanje i sišli sa planine u selo Raču, gde ima osmogodišnja škola, kako bi ćerka Ana (13) i sin Vojkan (11) mogli da se školuju.

-Drugog izbora nije bilo. Ili da napustimo sve i školujemo decu, ili da napuste školu i ostanu na planini „slepi kod očiju“ - kaže Radmila mirnim glasom, bez emocija, ali sa verom da su doneli ispravnu odluku. Milosavljevići su oduvek bili siromašni ali su, kako kaže Radmila, nekako životarili u svom selu.

Sada su puka sirotinja, bez ičega, ali sa nadom da će deca da završe škole i počnu da se kuće na nekom boljem mestu. Našli su staru oronulu kućicu u Rači u kojoj je samo jedna sobica od desetak kvadrata pogodna za stanovanje. Nemaju struju i vodu, ali bar ne plaćaju kiriju.

-Ja radim kao pomočni radnik u školi sa polovinom radnog vremena i primam 10.000 dinara mesečno. To nam je jedini prihod-kaže Radmila. Četvoročlana porodica Milisavljević živi u jednoj sobici u koju su smestili dva kreveta i jedan šporet „smederevac“. Više u njihovom sobičku ne može da stane ni igla. Drva za ogrev skupljaju u okolnoj šumi.

Četiri ćerke se udale

Radiša i Radmila imaju šestoro dece. Četiri najstarije ćerke su se udale vrlo brzo pošto su završile osmi razred. Milosavljevići žele da dvoje najmlađe dece školuju i dalje. Inače, baš zbog toga što imaju šestoro dece mala Ana i Vojkan kao peto i šesto dete nemaju dečji dodatak.

Stigla pomoć od Crvenog krsta

Danas je Milosavljeviće obišao sekretar Crvenog krsta Kuršumlija Milomir Nikolić i odneo im pomoć u hrani. Obećao je da će im obezbediti dušeke i ćebad.

-Njima treba pomoći da trajno reše stambeni prostor. Možda je rešenje da im se kupi seoska kuća u Rači jer, kako su mi rekli, na planini za njih nema života. Kažu da je u ovom selu na prodaju kuća sa okućnicom, koja košta 5.000 evra-kaže Nikolić.

(Milen Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track