BRUKA U NOVOM PAZARU: Skoro sve novoimenovane sudije imaju prosek ispod 7!
Foto: Beta

Nejasni kriterijumi izbora

BRUKA U NOVOM PAZARU: Skoro sve novoimenovane sudije imaju prosek ispod 7!

Srbija -

Od šest novoimenovanih sudija Osnovnog i Prekršajnog suda u Novom Pazaru, samo njih dvoje je tokom studiranja ostvarilo prosečne ocene veće od sedam.

Najslabiji uspeh tokom studiranja imale su Zuhra Spahić i Mihrija Tutić koje su diplomirale sa prosečnim ocenama 6,24, odnosno, 6,25.

Spahić, novi sudija Osnovnog suda, 2003. godine završila je Pravni fakultet Univerziteta u Prištini, dok je Tutić, koja je imenovana za sudiju Prekršajnog suda, taj fakultet završila tri godine kasnije, sa navršenih 28 godina.

Njen novi kolega, Veljko Čorbić iz Raške, osnovne studije završio je sa skoro 29 godina, ali je on od novih šestoro sudija imao najbolje ocene tokom studiranja jer je Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu završio sa prosekom 7,16.

Drugi sudija sa prosekom ocena većim od sedam je Marko Srećković (7,06), koji je diplomirao sa 25 godina na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Jasmin Divanefendić, novi sudija Prekršajnog suda je Pravni fakultet u Beogradu završio prosečnom ocenom 6,84, a Nenad Šumarac, koji je postavljen za sudiju Osnovnog suda Pravni fakultet u Prištini završio je sa rosečnom ocenom 6,52.

Programski koordinator nevladine organizacije "Urban in" Sead Biberović rekao je da bi Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde trebalo da javnosti predoče po kojim kriterijumima su ovi kandidati izabrani za sudije i zašto su oni bili bolji od ostalih koji su se prijavili na konkurs.

"Ovaj izbor treba posmatrati iz dva ugla. Ako su ovi kandidati bili najbolji na konkursu, onda smo u problemu jer nemamo kvalitetne kadrove za tu časnu funkciju. Medjutim, ako je bilo boljih kandidata, a izabrani su lošiji, onda smo u još većem problemu jer se time urušava pravni sistem, kamen temeljac svake demokratije i uredjene države", istakao je Biberović.

On je dodao da je izbor ovih sudija, od kojih je polovina iz Raške, još više doprineo porastu nepoverenja gradjana Novog Pazara ka državi i pravosudju.

(Beta/Radio sto plus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track