ČAČANIN PRIJAVIO BANKU POLICIJI: Uznemiravaju ga i zivkaju non-stop, evo na koje se zakone pozvao!
Foto: Profimedia

Svakodnevno maltretiranje

ČAČANIN PRIJAVIO BANKU POLICIJI: Uznemiravaju ga i zivkaju non-stop, evo na koje se zakone pozvao!

Srbija -

ČAČAK - Univerzitetski profesor iz Čačka Saša Obradović (50) zbog telefonskog uznemiravanja prijavio je policiji banku iz koje ga svakodnevno zovu, jer on 40 dana kasni sa otplatom rate za stambeni kredit.

Obradović se zbog uznemiravanja, pretnji, zelenašenja i, kako kaže, straha za svoju bezbednost, pozvao na Ustav, Zakon o obligacionom pravu, Krivični zakonik i Zakon o zaštiti potrošača, kao i na odredbe Ugovora o stambenom kreditu, po kome banka nema pravo da ga telefonskim putem proganja, da mu preti i uznemirava ga, već treba da primeni instrumente obezbeđenja, kako je i u ugovoru navedeno.

Prema tom ugovoru, banka klijenta može pisanim putem da opomene zbog neplaćanja rate, a posle 90 dana kašnjena da aktivira hipoteku. Zajmodavac je, međutim, unajmio NN lica, svojevrsne uterivače dugova, s kojima telefonski razgovori nisu nimalo prijatni.

Profesor je dva puta banci poslao pisano obaveštenje u kojem traži da telefonsko uznemiravanje prestane, pozivajući se na srpske zakone, ali su se iz banke oglušili o njegove zahteve. On ih je podsetio i na odredbe ugovora o kreditu, „da neće protivzakonito preuzeti ulogu ‘uterivača duga’, primenjujući nasrtvljivu i agresivnu poslovnu politiku telefonskog uznemiravanja, pretnji i pokušaja uterivanja duga, u cilju naplate mesečnog anuiteta, već će putem pisane korespondencije primeniti instrumente naplate svojih potraživanja“.

- NN lica koja se predstavljaju kao saradnici banke, kontinuirano me uznemiravaju, prete mi na različite načine i izazivaju strah za ličnu bezbednost i bebzednost moje porodice. Pozivaju me kontinuirano, svaka dva dana, čak i subotom. Nekada i po tri puta dnevno, čak i uveče, kao i uvek s različitih brojeva mobilnih telefona. Obratio sam se MUP-u, zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja, a najeverovatnije ću i pravosuđu.

Jednostavno, ti uterivači dugova iz banke su nepodnošljivi, međutim, država Srbija nikad do sada to nije pokušala da reši - kaže Obradović.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track