CRKVA SVETOG PROKOPIJA: U Prokuplje stigao deo moštiju svetog Đorđa
Foto: Wikipedia

Jedan od najstarijih pravoslavnih hramova na Balkanu

CRKVA SVETOG PROKOPIJA: U Prokuplje stigao deo moštiju svetog Đorđa

Srbija -

U crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju, jednom od najstarijih pravoslavnih hramova na Balkanu sazidanom krajem devetog veka, pohranjene su mošti Svetog Đorđa, koje je na Đurđevdan celivalo na stotine vernika iz cele Toplice.

"Mošti Svetog Georgija, ratnog zaštitnika Nemanjića, prevalile su dug put do Prokuplja iz Starog Rasa, iz Nemanjića zadužbine Đurđevih stupova, kaže protonamesnik, starešina prokupačke crkve Nikola Ilić.

On objašnjava da su taj manastir Turci uništili 1689. godine i verovalo se da su relikvije Svetog Đorđa uništene, sve do 1880.

"Te godine je u prokupačku crkvu došao Mile Pešić, rodom iz Sjenice, i doneo kovčežić obložen purpurnim brokatom, bogato izvezen koncem i u njemu koščice šake Svetog Đorđa voštane boje i deo kože glave sa plavim uvojcima", kaže otac Nikola.

Foto:Wikipedia
Foto:Wikipedia

Pešići su se doselili u Pretrešnju kod Blaca bežeći od turskog terora, zavetovani da mošti Svetog Đorđa predaju najbližoj crkvi čim se Srbija oslobodi od Turaka.

"Tako je sudbina odredila da u junačkoj Toplici počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, vojvoda cara Dioklecijana, obojica stradala zbog hrišćanske vere iste 303. godine, ističe otac Nikola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track