ČUDNA ŠUMA NA PEŠTERU: Ukleta ili čarobna, niko je ne seče!
Foto: Zoran Šaponjić

Ovde odavno ne donose ni sekire ni testere

ČUDNA ŠUMA NA PEŠTERU: Ukleta ili čarobna, niko je ne seče!

Srbija -

Spolja izgleda kao i svaka druga šuma: visoke, kao strele prave omorike odavno nisu sečene. Tek kad se priđe, vidi se da se drvo odatle ne iznosi

I kad im vetar u dvorište donese suvu granu iz šume Gutavica, meštani sela Ugao, na kraju Pešterske visoravni, ne založe grančicu u šporet ili je zgaze u blato, nego je obavezno i pažljivo - vrate u šumu.- Kad prođem kroz Gutavicu, obavezno na izlazu iz šume rukom pročešljam kosu da mi kakva grančica nije pala na glavu, da je slučajno ne odnesem kući. Nije se s tim igrati - kaže stari Šefket Hukić (65), čija je kuća na nekoliko stotina metara od ove šume.

Fadil Hukić... Zbog jelke iz šume sam se sav izlomio
Fadil Hukić... Zbog jelke iz šume sam se sav izlomio

Ukleta ili čarobna

Da li je šuma Gutavica, koja je odavno vakufska imovina i specijalni rezervat prirode, ukleta ili čarobna, to niko u selu ne zna. Da je sasvim neobična, posvedočiće vam svako iz sela. Spolja izgleda kao i svaka druga šuma: visoke, kao strele prave omorike odavno nisu sečene. Tek kad se priđe, vidi se da se drvo iz te šume ne iznosi.- Jednom sam kao dečak u toj šumi odlomio granu da poteram stoku. Kad sam došao kući, otac me pitao odakle je grana, kad sam mu rekao, naredio mi je da se istog trenutka vratim u šumu i tamo ostavim granu! Niko ko je doneo nešto iz te šume svojoj kući nije se dobro proveo - kaže Šefket.- Bio sam mali kad sam u Gutavici odsekao jelku i poneo je u školu. Odmah sam pao, dobro se ugruvao, znam da danima nisam mogao da idem u školu - priča Šefketov rođak Fadil Hukić.
Zna zašto... Efendija Makić
Zna zašto... Efendija Makić

Ni za građuGrađa iz Gutavice nekad se koristila za potrebe džamije u Uglu, poslednjih decenija ni za to...- Sećam se, dolazili su neki Ivanjičani, računali „Srbi smo, nas se te priče ne tiču“, isekli su omorike, izvukli ih iz šume, a onda su počele da pucaju gume na njihovim kamionima. Nikakve vajde od te građe nisu imali. Posle su se pokupili i otišli - priča Fadil.Šumom Gutavica kao specijalnim rezervatom prirode upravlja Medžlis IZ u Sjenici, čiji je predsednik efendija Mustafa Makić.- Nije ta šuma ni ukleta ni čarobna. To je božja zadužbina, zadužbina za veru. I svakoga ko u tu šumu dirne brzo stigne božja kazna, i to na očigled svih - kaže efendija Makić.

Kao iz „Zone sumraka“KAKO SE NIKOLI ZAPALILA KUĆAStrugao sam građu za kuću kod Džema u Uglu, natovarao grede da poteram kući, kad vidim pored lep komad. Pitam Džema mogu li da ga uzmem, on kaže: „To ti je iz Gutavice, uzmi ako smeš.“ Ja bio sekretar partije, računam, što ne smem. Uzmem, donesem kući, istružem, kažem majci da naloži vatru tim drvima. Odem u školu na časove, profesor sam bio, kad posle dva sata, izbiše komšije, unezvereni, vele, zapalila ti se kuća, jedva smo je ugasili. Ostatak sam bacio u potok da satrune, nisam smeo da ga pipnem - priča Nikola Novčić.

VerovanjeDRVO NI ZA LEKVejsil Hukić ima 84 godine. U Gutavici ne bi odsekao drvo „taman kad bi za lek bilo“.- Ko je tamo odsekao drvo, taj se ili razboleo ili poludeo. Jednome je grom udario u štalu koja je sagrađena drvima iz Gutavice. Drugome umalo nisu volovi stradali kad je pokušao da izvuče trupac iz te šume. Nije se tim igrati - kaže Vejsil Hukić.Hukići iz Ugla kažu da su od starih slušali da je u sredini Gutavice, na brdu, u stara vremena bila crkva, da su verovatno tu bile zasađene jele, i da se šuma posle raširila.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track