ČUDO NA ZLATIBORU: Postavljen kamen temeljac za najdužu gondolu na svetu
Foto: Beta

Ostvarenje poluvekovne ideje

ČUDO NA ZLATIBORU: Postavljen kamen temeljac za najdužu gondolu na svetu

Srbija -
Postavljanjem kamena temeljca danas je počela izgradnja panoramske gondole, duge devet kilometara, koja će povezivati centar Zlatibora sa Tornikom

ZLATIBOR - Oprema vrednosti od skoro 10 miliona evra kupljena je sredstvima lokalne samouprave, a očekuje se da od jeseni krenu obimni poslovi na izgradnji, koji će trajati godinu dana. Osvećenje kamena temeljca izvršio je episkop žički Justin.

Prema rečima predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, celokupna investicija biće realizovana iz budžeta lokalne samouprave, a gondola će imati 55 modernih kabina, sa po 10 mesta, dok će na pola puta između Zlatibora i Tornika biće izgrađena stanica.

"Na izlaznoj stanici sa Vidikovca turisti će moći da uživaju u pogledu na ceo region", rekao je Stamatović. On je podsetio da se ideja o izgradnji gondole rodila pre pet decenija, ali da je "čekala hrabrije ljude i bolja vremena". Aktivnosti na ovom poduhvatu započete su 2008. godine, rekao je Stamatović, dodajući da je francuskoj kompaniji "POMAGALSKI" isplaćeno 8,4 miliona evra za opremu, a da će do kraja septembra biti namiren ostatak duga.

Stamatovioć je rekao da je u toku raspisivanje tendera za izvođače radova, a prvi kamion opreme je već stigao na Zlatibor. Osvnuvši se na to što niko od predstavnika republičke vlasti danas nije došao na Zaltibor, Stamatović kaže da je to zbog toga što je, kako tvrdi, u Čajetini sprečena najveća pljačka državne imovine.

Potpredsednik francuske kompanije POMA, u okviru koje posluje preduzeće "Pomagalski", Žan Pol Jar, kaže da je za ovu firmu velika čast što je izabrana od strane opštine Cajetina da učestvuje u izgradnji gondole na Zlatiboru. Saradnja lokalne samouprave i ove kompanije omogućava prisustvo Francuske u zlatiborskom regionu, jer je POMA 2007. učestvovala u modernizaciji skijaškog centra Tornik tako što je realizovala žičare u ime preduzeća Skijalište Srbije pokazivši dugorocnu posvećenost ovoj zemlji, podsetio je Pol Jar.

"Naši timovi su slušajući želje i očekivanja predstavnika lokalne samouprave dizajnirali ovaj prevozni sistem sa pouzdanom i udobnom žičarom, koja se savršeno uklapa u ekološka ograničenja sredine", naveo je on. Prema njegovim rečima, ova gondola horizontalne dužine od 8.866 metara, koja je opremljena sa 36 stubova žičare, biće realizovana u dve deonice i prevoziće 1.000 ljudi na sat u jednom pravcu brzinom od šest metara u sekundi.

"Sa ovakvim impresivnim specifikacijama ovaj novi mehanizam može se podičiti time da je, prema našim saznanjima, najduža ikada napravljena jednožična odvojiva gondola ne samo u Srbiji, nego u celom svetu", rekao je Pol Jar. Kako dodaje, 55 dijamond kabina kojim će gondola biti opremljena omogućiće skijašima i turistima da uživaju u panoramskom razgledanju 360 stepeni prekrasnog zlatiborskog regiona.

Središna stanica gondole, smeštena praktično na pola puta, štitiće celo postrojenje podzemno uzemljenog motora i tako će umanjiti buku, što će, kako je rekao, putnicima omogućiti da imaju pristup jednom novom turističkom i sportskom prostoru koji je razvila opština Čajetina.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovao je i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović i brojni predstavnici susednih gradova i opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track