DAN STARIH: Gerontološki centar u Nišu priredbom obeležio 1. oktobar
Foto: Profimedia

Oktobar je mesec kada u Centru ima najviše zabavnih aktivnosti

DAN STARIH: Gerontološki centar u Nišu priredbom obeležio 1. oktobar

Srbija -

NIŠ - Međunarodni dan starih, 1. oktobar korisnici Gerontološkog centra u Nišu obeležili su danas priredbom, koju su za njih pripremili članovi kluba Gerontološkog centra.

Radni terapeut niškog gerontološkog centra Jasmina Ilić, rekla je da ta ustanova trenutno ima 280 korisnika, a mnogi od njih veoma su aktivni i ne propuštaju ni jednu priliku da i sami učestvuju u priredbama i da putuju.

"Oktobar je mesec kada u Centru imamo najviše zabavnih aktivnosti, ali slične akcije organizujemo tokom čitave godine. Naši korisnici su između ostalog ove godine posetili Vrnjačku banju i Sokobanju, roštiljadu u Leskovcu i Belmužijadu u Svrljigu", kazala je Ilić.Prema njenim rečima korisnici Gerontološkog centra svakodnevno su uključeni u raznorazne aktivnosti koje sami odaberu.

"Boravak u staračkom domu za mnoge od naših korisnika predstavlja priliku da se bave nečim što nisu stizali dok su bili mladi", izjavila je Ilić i dodala da su među korisnicima veoma popularne radionice kvilinga na kojima se prave ukrasi od papira, radionice ručnih radova i književne večeri.Među stanarima Gerontološkog centra u Nišu svojom posvećenošću ručnim radovima ističe se Zagorka Jovanović (72), u čijoj sobi gotovo da nema više mesta za sve ono što je ispelela, izvezla i isheklala.

"Još kao dete sam počela da se bavim ručnim radovima i ne mogu da zamislim dan da ne uzmem iglu ili heklicu u ruke. Radim još neke stvari koje je moja majka radila, ali i nove kao što su držači za salvete", kazala je Zagorka.Dragoslav Džekić (86) profesor biologije u penziji, jedan je od najaktivnijih stanara doma kada su u pitanju književne večeri."Volim da čitam i da recitujem domaće pesnike. Bavio sam se amaterski glumom sa decom u školi, a sada imam priliku da radim ponovo nešto slično", istakao je Džekić.Povodom obeležavanja oktobra, meseca solidarnosti sa starim osobama narednih nedelja u Gerontološkom centru u Nišu biće održan niz zanimljivih kulturno-zabavnih aktivnosti, poput koncerata, druženja sa osnovcima, takmičenja u šahu i društvenim igrama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track