DETE U SVILAJNCU UMRLO OD UPALE PLUĆA: Doktorka prepisala inhalaciju!
Foto: AP/Ilustracija

Tragedija

DETE U SVILAJNCU UMRLO OD UPALE PLUĆA: Doktorka prepisala inhalaciju!

Srbija -

Sara Trifiunović iz Svilajnca, koja ima dve i po godine, umrla je od zapaljenja pluća u jagodinskoj bolnici. Roditelji nesrećne malene otkrivaju da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, što je nešto između bronihitisa i upale pluća.

Malena je pre desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja zbog kašlja. Tada je bila na inhalaciji.

Sahranjena je juče u rodnom Kušiljevu.

– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine – kaže za Blic neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji odveli kod lekara, zbog temperature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

– Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete – priseća se Miloš.

Inhalacija ju je osvežila, ali joj je tokom dana bilo sve gore i gore, a oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi. Potom je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko četiri sata u utorak ujutru je preminula.

– Lekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima.

– Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći – priča Miloš i pita se kako lekari u Svilajncu “nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar”.

– Doktor kome verujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest meseci, lečena je četiri nedelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji – priča Miloš.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sara je primljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne efunkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaciju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

– Dete je već bilo mrtvo kada je dovezeno u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju.

– Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu – kaže za Blic zamenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: ANKETA: šta mislite o kancerogenosti Nutele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track