DIREKTOR BOLNICE U PAZARU: Lekari masovno rade privatno i na crno
Foto: Zorana Jevtić

Niko nema ugovor o dopunskom radu

DIREKTOR BOLNICE U PAZARU: Lekari masovno rade privatno i na crno

Srbija -
Brojne privatne ordinacije u Novom Pazaru rade bez dozvole, u njima se obavljaju opasni medicinski zahvati, a rezultati laboratorijskih nalaza često nisu tačni ili su štelovani, kaže Mirsad Đerlek

NOVI PAZAR - Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je danas da više od polovine medicinskog osoblja zaposlenog u toj ustanovi radi privatno, iako niko od njih nema ugovor o dopunskom radu, što je zakonska obaveza.

"Zdravstvena inspekcija lekarima toleriše privatnu praksu na takav način, pa se dešava da se pacijentu zakaže pregled za neki dan, ali doktor ne dođe. Kako pacijent ne može da čeka, prinuđen je da ode privatno kod tog ili nekog drugog doktora", rekao je Đerlek za novopazarski Sto plus radio.

Direktor je ocenio da se mora "napraviti rez", ali i naglasio da direktor bolnice u takvim situacijama ne može ništa da uradi, već da je to u nadležnosti inspekcije Ministarstva zdravlja, "koja mora da bude rigorozna prema doktorima koji rade privatno i zanemaruju obaveze u bolnici". "Više od polovine medicinskog osoblja u Opštoj bolnici radi privatno, a Zakon nalaže da svi oni koji žele da rade privatno moraju da dobiju moju saglasnost. Međutim, niko od doktora mi se nije obratio molbom da radi u privatnoj praksi, niti neko od njih ima Ugovor o dopunskom radu, što je obavezan po Zakonu", naveo je Đerlek.

Prema njegovim rečima, brojne privatne ordinacije u Novom Pazaru rade bez dozvole, u njima se obavljaju opasni medicinski zahvati, a rezultati laboratorijskih nalaza često nisu tačni ili su štelovani. "Da bi pacijent bio zbrinut u našoj bolnici, ili operisan na hirurškom odeljenju, mora imati urednu urinokulturu. Međutim, dešava se da pacijent, na nagovor pojedinih lekara koji žele da ostvare profit i što pre ga operišu, donese štelovanu urinokulturu iz privatne laboratorije. Međutim, naše analize često pokažu infekciju kojom je mogao zaraziti druge pacijente ili optužiti bolnicu da je u njoj dobio infekciju", kazao je Đerlek. Đerlek je dodao da je zbog toga zabranio prijem pacijenata sa rezultatima urinokultura iz privatnih laboratorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track