DRAMA U VRANJU: Dve godine mi brane da uzmem ćerkicu!
Foto: T.S.

Otac u zatvoru, baba i deda ne daju unuku

DRAMA U VRANJU: Dve godine mi brane da uzmem ćerkicu!

Srbija -

„Suprug je, po nalogu suda, morao da mi vrati dete, ali to nije učinio. Mojoj Melaniji (7) njegovi roditelji pune glavu lažima o meni“, priča Snežana Đorđević

Snežana Đorđević (34) iz Vranja skoro dve godine nije sa svojom sedmogodišnjom ćerkom Melanijom, koju je dobila u vanbračnoj zajednici sa suprugom Sašom Ristićem (32) iako je sud, po tužbi za viđanja i alimentaciju, koju je podnela Snežana, dodelio starateljstvo majci.Saša Ristić je imao nalog da vrati devojčicu majci, a pošto to nije učinio nakon izricanja novčanih kazni, završio je u zatvoru. Devojčica je krenula u školu i sada je kod njegovih roditelja. Očajna majka napominje da joj je dete „bukvalno oteto“ i da sada porodica njenog nevenčanog supruga opstruiše čitavu situaciju, vršeći pritisak na devojčicu.Bol i uvredeS druge strane, porodica Snežaninog nevenčanog supruga tvrdi da bi oni postupili po sudskoj presudi, ali da ne mogu silom dete da predaju majci, jer devojčica ne želi da napusti očev dom.- Presuda Apelacionog suda od 21. maja 2015. njemu se nije dopala, pa je rešio da mi se sveti preko deteta. Bezuspešno sam pokušavala da kontaktiram s njim telefonom kako bih preuzela dete. Nije odgovarao, bio je nedostupan. Niko mi nije javio da je dete upisano u školu - započinje kroz suze priču majka Snežana.Ona smatra da Sašini roditelji za dve godine, koliko je devojčica s njima, uporno pokušavaju da je na sve moguće načine udalje od nje.- Izvršenje presude da preuzmem dete kao staratelj dva puta nije uspelo, a ja sam kao majka bila izložena najpogrdnijim uvredama od njegovih. „Dete neće kod majke i plaši se da će majka da ga kidnapuje“, to je priča kojom Saša i njegovi pokušavaju da zadrže Melaniju - napominje Snežana pokazujući fotografije sedmogodišnje ćerke koje su joj jedina uteha.

Fotografije su joj jedina uteha... Snežana sa ćerkom Melanijom
Fotografije su joj jedina uteha... Snežana sa ćerkom Melanijom

Naša sagovornica tvrdi da porodica njenog nevenčanog supruga u početku nije htela da prihvati devojčicu. Bili su, kako navodi, protiv da njihov sin živi sa Snežanom, jer je ona iza sebe imala već jedan brak i iz njega dvanaestogodišnjeg sina Luku.- Bog sami zna kako sam živela u trudnoći koja je bila rizična, bez mašine za pranje veša, bez finansijske podrške. Saša je dolazio i odlazio. Stizala su mu pisma, roditelji su ga ucenjivali, otac mu je obećavao da će mu prepisati kuću ako se vrati. Porodila sam se 9. oktobra 2009. On se odao kocki, alkoholu, trošio je novac koji sam izdvajala za kiriju. Krila sam od svojih roditelja, bilo je i nasilja, ljubomore. Obećavao je da će se promeniti, da će sve biti u redu, međutim sve se ponavljalo - otkriva Snežana.Ne odustajeOna se, nakon što je pokucala na mnoga vrata, obratila zaštitniku građana, premijeru, sve u nadi da će uspeti da vrati ćerku.- Ne plašim se ni od koga i neću da odustanem od svog deteta - kaže na kraju uplakana majka.

Socijalni radniciOTAC I NJEGOVI NE DAJU DETE MAJCIU Centru za socijalni rad potvrđuju da je sud Melaniju dodelio majci.Dodaju da je Centar nekoliko puta, po nalogu sudije, u postupku izvršenja pokušao da preda dete majci, ali je „pokušaj izvršenja opstruisan od oca i članova njegove porodice“. Centar se, kažu, rukovodi najboljim interesom deteta, ali da poslednju reč u postupku izvršenja ima postupajući sudija.

Očeva porodicaMELANIJA NEĆE SILOM KOD MAJKEU porodici Saše Ristića navode da oni ne brane da devojčica bude kod majke, ali da se to, kažu, „ne radi na silu“.- U Centru za socijalni rad kod izvršenja presude dete je plakalo, pod stresom je. Plaši se da će dok je u školi, neko da uđe u odeljenje i da je odvede. Svesni smo toga da dete treba da viđa i majku i oca, ali Centar za socijalni rad mora da pripremi dete za to - priča Sreten, devojčicin deda.

Tatjana Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track