DSS: Tender za nabavku opreme za KC Niš namešten
Foto: Zorana Jevtić

Traže poništavanje

DSS: Tender za nabavku opreme za KC Niš namešten

Srbija -

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije od ministra zdravlja traži da poništi tender za nabavku opreme za Klinički centar u Nišu, vredan oko 17 miliona evra.U današnjem saopštenju ta stranka tvrdi da je tender namešten za unapred dogovorenog ponuđača, a oprema koja se kupuje tehnološki zastarela.

DSS navodi da je raspisanim tenderom utvrđeno da se 114 potpuno raznorodnih stavki nabavlja u jednoj partiji, kao celina.

Tako se od jednog ponuđača zahteva da ponudi "u paketu" CT skenere, krevete, rendgenske aparate, stolice, uređaj za magnetnu rezonancu, stolove za hranjenje pacijenata, ormane, čak bolnički informacioni sistem i još preko stotinu različitih stavki, navodi DSS i podseća da Zakon o javnim nabavkama predviđa da se u ovakvim slučajevima nabavka obavlja vrši po partijama, upravo da bi se smanjila mogućnost korupcije.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Valjanu i potpunu ponudu u predviđenom roku može da pripremi, tvrdi stranka, samo neko ko je unapred odabran i upoznat sa vrstama, specifikacijama, količinama dobara koja se nabavljaju i drugim elementima tendera.

Specifikacija opreme ukazuje da se nabavlja tehnologija koja za savremenom zaostaje i 15 godina, navodi DSS i od ministra zdravlja Zlatibora Lončara traži da poništi tender, a da, kako kažu, tim poštenih stručnjaka utvrdi realne kliničke potrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track