EPIDEMIJA: 18 obolelih od tularemije u Rasinskom okrugu
Foto: AP

Inkubacija traje od tri do pet dana

EPIDEMIJA: 18 obolelih od tularemije u Rasinskom okrugu

Srbija -
Turalemija ili zečja groznica je veoma retka zarazna bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka. Bolest počinje naglo, sa groznicom, povišenom temperaturom, glavoboljom i mučninom, karakterišu je i čirevi na koži, stanja slična upali pluća i značajna uvećanja limfnih čvorova

KRUŠEVAC - Osamnaest osoba iz pet opština Rasinskog okruga obolelo od tularemije, a za još devet se sumnja da su inficirane tom bolešću, a epidemija je proglašena u selu Donji Stupanj kod Aleksandrovca, rekao je epidemilog Predrag Pavlović.

U tom selu koje ima manje od 1.000 stanovnika obolelo je petoro ljudi , pa je zato i proglašena epidemija, objasnio je Pavlović.Prema njegovim rečima, svi oboleli pacijenti i oni za koje se sumnja da su inficirani su iz seoskih sredina, bolest je registrovana u dvadeset sela sa područja Rasinskog okruga, zbog čega postoji i opravdana sumnja da broj obolelih nije konačan.

Turalemija ili zečja groznica je, kako je rekao, veoma retka zarazna bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka i u Rasinskom okrugu je poslednji put u epidemijskoj formi registrovana 2005.godine, kada je u jednom selu obolelo 12 osoba.

Tada su izvor zaraze bili zečevi koji su u praksi i najčešće prenosioci te bolesti, a pošto su sada te životinje u domaćinstava iz kojih su oboleli bile zdrave, sumnja se da su ovoga puta izvor zaraze pacovi i miševi, rekao je on.Podsetio je da je ovo inače godina kada je registrovan enorman broj pacova i miševa, najveći zabeležen od kada stručnjaci prate brojnost glodara na području Srbije.Tularemiju karakteriše neverovatno veliki broj izvora zaraze i uzročnik, odnosno, bakterija, koja je veoma otporna i lako prodire u organizam.Gotovo svi putevi prenosa su mogući, preko vode, vazduha, hrane ili krpelja. Ali, ono što je najvažnije, ne prenosi se sa čoveka na čoveka i zato je bolest retka. objasnio je epidemiolog Pavlović.

Proces inkubacije traje od tri do pet dana, najviše deset, bolest počinje naglo, sa groznicom, povišenom temperaturom, glavoboljom i mučninom, karakterišu je i čirevi na koži, stanja slična upali pluća i značajna uvećanja limfnih čvorova.Bolest se, kako je rekao Pavlović, uspešno leči antibioticima, a kod "zapuštenih" slučajeva, može doći i do fatalnog ishoda.Svi oboleli pacijenti sa područja Rasinskog okruga su u stabilnom stanju, na Infektivnom odeljenju kruševačke bolnice trenutno je smešteno četvoro obolelih, dok su ostali nalaze na kućnom lečenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track