(FOTO) FENOMEN NA TISI: Poslednja igra leptira pred cvetanje
Foto: Saša Urošev

privlači veliku pažnju ljubitelja prirode i biologa

(FOTO) FENOMEN NA TISI: Poslednja igra leptira pred cvetanje

Srbija -

SENTA - Cvetanje Tise sredinom juna privlači veliku pažnju ljubitelja prirode i biologa, jer se nešto slično može videti još samo na drugom kraju sveta na reci Jang Ceng Jang u Kini.

Rukovodeći se nepogrešivim biološkim satom, milioni insekata Tiskog cveta napuštaju glineni dom koji se nalazi na rečnom dnu, sa ciljem da, samo tokom nekoliko sati svog života, u ljubavnom letu, drevnoj vrsti obezvede nova pokoljenja. Ritualna poslednja igra leptira, može da se sa obale ili iz čamaca vidi u Senti, Kanjiži i Novom Bečeju.

Kada Tisa cveta

Biolozi kažu da do ovog fenomena dolazi kada se temperatura vode kreće između 22 i 24 stepena Celzijusove skale, i to u toku kasnih popodnevnih sati. Idealna temperatura vazduha za spektakularan prizor, od koga zastaje dah, treba da se kreće od 28 do 32 stepena:

Nekada je cvetanje Tise bilo intenzivinje jer je reka bila čistija. Tada nije mogla da se vidi druga obala reke, jer bi milioni insekata napravili pravi živi zid. Uginulim insektima paori su đubrili njive, a ribolovci ih koristili kao mamac za ribu­ ukazuju iskusni tiski alasi i dodaju da posle parenja najpre uginu mužjaci:

Ženke polažu jajašca na površini reke i tako obezbeđuju novu generaciju Tiskog cveta. Od svih reka na Starom kontinentu, ovako nešto može da se vidi samo u ovom delu toka Tise­ napominju oni.

Kad Tisa cveta, ljubav te čeka

Pod tim geslom su 10. i 11. juna, Novobečejci obeležili cvetanje Tise. Nekoliko hiljada posetilaca pustilo je licitarsaka srca sa utisnutim svećicama u Tisu. Prizor reke preplavljene plamičcima svećica i ovoga je bio nezaboravan. Legenda kaže da se u vreme ovog prirodnog fenomena ispunjavaju ljubavne želje.

Festival u čast fenomena

U Senti će se od petka do nedelje održati “Festival cvetanje Tise”, kako bi se turistima iz zemlje i inostranstva još više približio spektakl u režiji majke prirode:­

- Već nekokliko godina nastojimo da Tisu i ovaj fenomen stavimo u fokus interesovanja. Pripremili smo šarolik kulturno­ zabavni program i regatu sa bakljama... Ceo grad biće u znaku cvetanja Tise­ kaže Kornel Lašković, direktor Turističke organizacije u Senti.

TEKSI I FOTO: S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track